Gyakorlatilag leállt egy napra a francia közlekedés

MTI, Fotó: magyaridok.hu • 2018. április 04., szerda •
Megkezdődött az utóbbi évek egyik legnagyobb vasutas sztrájkja Franciaországban kedden: a közlekedésben súlyos fennakadások keletkeztek, miután a vonatoknak nagyjából csak a tizede állt forgalomba.
Gyakorlatilag leállt egy napra a francia közlekedés

A négy legnagyobb vasutas szakszervezet azt tervezi, hogy a következő három hónapban minden öt napból két napon át munkabeszüntetést tartanak, hogy így tiltakozzanak a kormányzat reformtervei ellen. A 140 ezer embert foglalkoztató, közel 50 milliárd eurós adósságot felhalmozott francia állami vasúttársaság (SNCF) reformja és modernizációja Emmanuel Macron államfő egyik legnagyobb feladatának ígérkezik, 1995 óta szinte mindegyik kormány megpróbálkozott vele, de a szakszervezeti tiltakozások nyomán feladta.

A közvélemény-kutatások szerint a franciák több mint fele indokolatlannak tartja a vasutasok sztrájkját. Velük párhuzamosan az Air France légitársaság dolgozói is sztrájkoltak kedden, egy hónapon belül a negyedik alkalommal fizetésemelési követeléseik nyomatékosítására. A munkabeszüntetés a budapesti járatokat is érintette.
 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére