"Vigyék a Városháza tetejére"

EB • 2012. április 21., szombat •
Indulatok az egyik, látszólagos nyugalom a másik oldalról- Színültig megtelt a szentkirályi Zarkaházi-kastély nagyterme, ahol péntek délután tartottak lakossági fórumot a Sárdi-ér utca mellé tervezett bioerőműről. Előrelépésnek még a szele sem érződött a majd három órás vita után.

Diószeghy Gergely ügyvezető

„ Önök döntik el, legyen-e, vagy sem”

Ezzel a mondattal vágott neki Diószeghy Gergely, a beruházó Grenor Hungária Kft. ügyvezetője. -Nagyon sajnáljuk, hogy ebben a fázisban jutottunk el oda, hogy leüljünk beszélni, ezt elvétettük - tette hozzá kimért stílusban Diószeghy. Mint hozzáfűzte: Norvégiában megkérdezik a szomszédot, mielőtt beköltöznek valahová, úgyhogy most ők is szeretnének mindenkit meghallgatni és mindenre válaszolni.

A másik oldal, mint ahogy azt a mocorgásokból és összesúgásokból már sejtettük, kevésbé volt nyugodt: vannak lakosok, akik úgy vélik, azzal, hogy az önkormányzat megadta az építési engedélyt, már eldöntötte a kérdést. Mások aztán „Menjenek vissza oda, ahonnan jöttek” és „Demonstráljunk!” típusú felszólalásokkal forrósították az egyébként is parázs hangulatot.

„ Böszmeségeket akarnak termelni a 30- 40 koronás földeken”

A bekopogtatunk és bocsánatot kérünk típusú stílus nem ildomos- jegyezte meg Kovács Ágnes, a Szentkirályi Polgári Kör szóvivője. Úgy tűnik, a lakosok mindenre felkészültek, jó félórán át kézről-kézre járt a mikrofon, és sorolták, hogy mindenre kiterjedő hatástanulmányt szeretnének, hogy a Grenor mondja meg, el lehet-e vinni máshová is az erőművet a városon belül, hogy honnan szednek annyi fát tüzelőanyagnak, hogy mi lesz a magyar földdel és vízzel, hogy számoltak-e a Falco gyár, a krematórium és a bioerőmű összhatásaival.

„ Értjük, hogy miért tiltakoznak”

Diószeghy Gergely aztán szólt, hogy ő mindent lejegyzetelt és válaszolna is az eddigi kérdésekre, de sokáig nem jutott. A teremben elszabadult a pokol, mindenki egyszerre akart beszélni, de a válaszokra kevesen voltak kíváncsiak. A Grenor ügyvezetője többször hangsúlyozta, ő most a laikus szemével próbál láttatni, de ez sem volt elég, a Szentkirályiak számokat kérnek. Az igazgató azt ígérte, minden iratba, dokumentumba belenézhetnek majd. Nem támadunk, hanem tiltakozunk - adott nyomatékot álláspontjuknak Kovács Ági.

Annyit azért sikerült a hátsó sorból is megtudnunk, hogy a Grenor azért kért és kapott építési engedélyt, hogy egyáltalán lássák, megvannak-e a szükséges jogi feltételek. Dönteni maguk fognak - vágta rá Diószeghy. Mint mondta, a rendszernek az a lényege, hogy minél közelebb legyen a házakhoz, 10 kilométeren kívül már túl nagy a hőveszteség.  Hogy van-e még a világon egy hely, ahol ilyen közel van a lakóövezethez? Mindenhol így csinálják- tudtuk meg. Akkor vigyék a Városháza tetejére- kiabált be valaki.

Végszó helyett

A lakók azt mondják, az önkormányzat már mindent eldöntött helyettük, a Grenor pedig úgy érzi, a Szentkirályiak is mindent eldöntöttek. Szentkirály nem kér bioerőművet- hallottuk ki többször is a tömegből. Egy ügyvéd azzal zárt, hogy meg lehet támadni jogilag a szerződést. Meg is fogják, nyilván.

De mégis, ez a módja egy megbeszélésnek? Másik szemébe a szálkát, sajátjában a gerendát sem...

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére