Gotan Project a Karneválon?

bz • 2012. április 24., kedd •
A francia Gotan Project vagy a szarajevói Goran Bregović fellépése igazi sztárparádévá változtatná az idei Savaria Karnevált is. Ezúttal nem épülnek istenszobrok és újabb diadalív, a programok színvonalát szeretnénk tovább növelni – jelentette ki portálunk kérdésére Mérei Tamás, a Savaria Történelmi Karnevál kuratóriumi elnöke. Idén tizenharmadik alkalommal, augusztus 24 és 26 között rendezik meg Szombathely legnagyobb tömeget vonzó turisztikai látványosságát.


A Gotan Project együttes (forrás: http://www.htbackdrops.com)

frisss.hu - Milyen újdonságokkal készülnek az idei Karneválra?

Mérei Tamás - Előadókat hívunk Kaufbeuren testvérvárosunkból a nulladik, csütörtöki, napra. Megtartartjuk azokat a színpadokat, amik tavaly újaknak számítottak: Sörtér és a Batthányi téri nagyszínpad idén is felépül. A sörtéren például a négy nagy sörnemzet termékeit, a német, ír, cseh és a belga söröket szeretnénk bemutatni úgy, hogy közben az adott ország kulturális programjaiból is kínálunk részleteket. A Szent György lovagrendet meghívjuk a felvonulásra, amit így bajvívók és lovagi bemutatók tesznek látványosabbá. A Fő téri nagyszínpadra tervezzük Goran Bregović vagy például a Gotan Projekt meghívását, akik mind nagy nevek, de eddig nem tudtuk elérni őket. Most, hogy a Nemzeti Kulturális Alap újra kiírta a kiemelt nagyrendezvényeknek szóló pályázatát, van esélyünk arra, hogy növeljük a program színvonalát.

Mennyi pénzből gazdálkodhatnak?

Összességében 123 millió forintos költségvetéssel számolunk. Szombathely önkormányzatáról már biztosan tudható, hogy 35 millió forinttal támogatja a karnevált. A Nemzeti Kulturális Alap pedig reményeink szerint 15 millióval járul hozzá. A korábbi gazdálkodásból fakadó pénzmaradvány szintén növeli az anyagi mozgásterünket. A pályázatainkról még áprilisban döntenek, de reméljük a Magyar Turizmus Zrt. támogatását és keresünk más szponzorokat is.


Mérei Tamás (frisss-archív)

2011-ben sokat beszéltünk a kártyás fizetési rendszer bevezetéséről. Ez a törekvés megmarad-e?

A kártyás rendszer most nem aktuális. Ugyanakkor egyre több fesztivál vezet be saját fizetőeszközt. Azt gondolom, hogy lassan de biztosan begyűrűzik ide is, és – ha nem is az úttörők között, de nemsokára – bevezethetjük itt a Savaria Karneválon is. Okulva a tavalyi ellenállásból, nem tervezzük a kártyás rendszer telepítését. Helyette legyen egy nyugodt felhőtlen karnevál.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére