Fragonia illóolaj – a kiegyensúlyozó

Szponzorált tartalom (x) • 2021. január 19., kedd •
Nálunk viszonylag ismeretlen még ez a Nyugat-Ausztrália déli partján élő bokor leveleiből és szárából vízgőz desztillációs eljárással készülő fiatal, de annál értékesebb illóolaj, a Fragonia (Agonis fragrans vagy Taxandria fragrans). A körülbelül két és fél méteresre megnövő bokrokon csodaszép apró fehér, középen rózsaszínes virágok díszlenek. Ezek szépen csomóba rendeződnek. A helyiek durva teafának is hívják. Ausztráliában kedvelt virágkötészeti alapanyag friss és szárított változata is.
Fragonia illóolaj – a kiegyensúlyozó

Az érzelmekre gyakorolt kiegyensúlyozó hatását a szakemberek többsége egyedülálló kémiai összetételével magyarázza. Közel azonos arányban tartalmaz oxidokat, monoterpén-alkoholokat és monoterpén-szénhidrogéneket. 

Az érzelmekre gyakorolt hatásai

Harmonizálja és kiegyensúlyozza az érzelmeket. A múlt lezáratlan lelki problémáin segít finoman átlendülni, képes feloldani akár a mély érzelmi blokkokat is. Használatával könnyebben juthat a belső béke és a nyugodt lelkiállapot fázisába. Képes oldani a bánatot és a zaklatott lelkiállapotot. Felszabadultabbá tesz, harmóniát és békét teremt. Kiegyensúlyozó olajnak nevezik, segít megbékélni az embernek önmagával, saját életével. 

Gyulladáscsökkentő hatásai

Oldja a felső légutakban a nyákot. Bár nem olyan erőteljes a hatása, mint például az eukaliptuszolajnak, bátran lehet inhaláláshoz használni. A hurutos megbetegedések, a felső és alsó légúti fertőzések, orrmelléküreg-megbetegedések hatásos ellenszere. Csillapítja a torokirritációt és a köhögést, erősíti és kiegyensúlyozza az immunrendszert, sikerrel küzd a megfázás és az influenza ellen. Kutatásokkal és klinikai vizsgálatokkal igazolták erős gyulladáscsökkentő tulajdonságait.

Hormonális hatásai

A Fragonia illóolaj az agyalapi mirigyre hat, mely a belső elválasztású hormonok vezérlőközpontja, éppen ezért a női hormonális egyensúly megteremtésében is segíthet. A menstruációs ciklus során fellépő fájdalmak, depresszió, szorongás, emlőérzékenység, puffadás tüneteinek enyhítésében pozitív tapasztalatokról számoltak be klinikai kutatások. A jetlag, a több időzónát is átlépő utazás során fellépő állapot (a cirkadián ritmus zavara) tünetei is enyhíthetők e csodás kiegyensúlyozó olajjal. 

Fájdalmak csökkentése és az immunrendszer támogatása

Helyileg alkalmazható izom- és ízületi fájdalmak esetén, enyhe fogfájásnál. Az izomláz is hamarabb múlik a hordozóolajba kevert Fragonia illóolajos bedörzsölés hatására. Nem sok illóolaj juttatható a bőrre önmagában, hígítatlanul. A teafaolaj unokatestvérének is nevezett, vele ellentétben kellemes illatú Fragonia olajat azonban – gyengéd hatásainak köszönhetően – bátran lehet közvetlenül a bőrre juttatni. Az immunrendszer fokozottabb működésének elősegítésére ajánlott napi alkalmazása a nyirokközpontokon lévő bőrfelületeken: a nyak, a hónalj és az ágyék területén.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére