Forgalmi káosz az iskolák előtt - az egyirányúsítás a megoldás?

há • 2020. szeptember 29., kedd •
Egyirányúsítanák a szombathelyi Benczúr Gyula utcát, mert nem elég, hogy eleve szűk a hely, még a két oldalt parkoló autók is nehezítik a közlekedést a környéken. Nem egyedi jelenség, hogy az iskolák előtt bedugul a forgalom. A körzet képviselője aláírást is gyűjtött.
Forgalmi káosz az iskolák előtt - az egyirányúsítás a megoldás?

Saját hatáskörében döntött múlt héten a Városstratégiai, Idegenforgalmi és Sport Bizottság arról, hogy a SZOVA Zrt.-vel megvizsgáltatja a Benczúr Gyula utca egyirányúsításának lehetőségét. Aki gyakran jár arra, netán maga is a Gothard iskolába hordja a gyermekét, annak nem ismeretlen a jelenség, hogy reggelenként és délutánonként a legtöbb szülő igyekszik a bejárathoz a lehető legközelebb megállni járművével. Az utca mindkét oldalán sűrűn parkolnak ilyenkor az autók, így aztán tovább szűkül az egyébként sem túl tágas utca keresztmetszete. A kétirányú közlekedés nem egyszerű ilyenkor, egymásra várnak és kerülgetnek a sofőrök, hogy kijussanak az utcából. Ha pedig valaki az iskola előtt, a Benczúr Gyula és a Nefelejcs utca kereszteződésében teszi ki a gyermekét, azonnal igyekszik is megfordulni itt, ezzel aztán még nagyobb káoszt okozva.

A körzet önkormányzati képviselőjét többen is megkeresték a problémával, és hamar nyilvánvalóvá vált, hogy meg kell változtatni a forgalmi rendet. Amíg az iskola itt van, a családok pedig zömében autóval közlekednek, addig nincs ennél kézenfekvőbb megoldás. Horváth Gábor aláírásgyűjtésbe kezdett az utcában élők körében, és szinte kivétel nélkül támogatták az egyirányúsítás ötletét, lévén, hogy az ingatlantulajdonosok számára is sok bosszúságot okoz a rengeteg autó.

– Ezzel persze még nem oldódik meg teljesen a probléma. Véleményem szerint tehermentesíteni kellene az iskola Benczúr utcai bejáratát a Szent Imre herceg utcai kapu megnyitásával -  mondta a Frisss.hu-nak Horváth Gábor. Hozzátette, hogy az iskola előtt parkolóhelyeket kell kialakítani, mindezzel a felére csökkenthető a Benczúr utca terhelése, ami hosszú távon megoldást jelenthetne. A Gothard iskolába egyébként több mint hatszáz gyermek jár, közülük 83-an elsősök, és az sem mellékes, hogy a diákok negyven százaléka nem a körzetből érkezik.

Horváth Gábor javaslatára tehát a legutóbbi bizottsági ülésen napirendre tűzték az ügyet, és a tagok úgy döntöttek, hogy támogatják a Benczúr utca egyirányúsítását a Nefelejcs és a Levendula utca közötti szakaszon. Végleges döntés a költségek ismeretében várható.

Kiderült, hogy a forgalmi rend megváltoztatása a SZOVA Zrt. dolgozóinak munkájában sem okoz fennakadást, a kukás autó ugyanis a Rumi Rajki István utca felől érkezik. Az is igaz, hogy a gyakorlat szerint könnyebb az autósok távozása a Benczúr utcából a Levendula, illetve a Muskátli utca felé, mint a Rumi Rajki utca irányába.

Az iskolába ugyanakkor sokan érkeznek kerékpárral, és a környékbeli lakók közül is többen kerekeznek erre nap mint nap, ezért egyúttal megvizsgálják azt is, hogy az egyirányú forgalom mellett engedélyezzék-e szemből a biciklis közlekedést.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére