Finiséhez érkezett az új egészségügyi alapellátó kialakítása

sd • 2020. szeptember 23., szerda •
Két hónap múlva, november végén várható az intézmény átadása, amelyben megvalósul az egy orvos/egy rendelő elve. A jövőben a Markusovszky Lajos utca 8. szám alatti épületben érhetők el azok az egészségügyi szolgáltatások, amelyeket jelenleg a Március 15. téri rendelőintézetben, valamint a Wesselényi utcai fogászati ügyeleten lehet igénybe venni.
Finiséhez érkezett az új egészségügyi alapellátó kialakítása

Az utóbbi 15 évben folyamatosan a levegőben lógott a volt városi strand területének hasznosítása, mígnem nyilvánvalóvá vált, hogy a Március 15. téri rendelőintézetben és a Wesselényi utcai fogászati ügyeleten igénybe vehető egészségügyi szolgáltatásoknak új helyet kell találni. Az önkormányzat jelenleg két eltérő helyszínen elöregedett, de karbantartott, ám építészetében és eszközparkjában a mai kor követelményeinek alapvető feltételeit nehezen teljesítő épületet, épületrészt tart fenn kötelező egészségügyi alapellátási feladatainak teljesítéséhez. Az elöregedett gépészet, korszerűtlen fűtési rendszer és szigetelés jelenleg jelentős pluszköltséget okoz, illetve az épületen belül a helyiségek elosztása nem gazdaságos, számos helyiség a gyógyításban nem, vagy csak kényszerből használható.

Kecskés László önkormányzati képviselő 2014-ben kezdeményezte egy új egészségügyi alapellátó központ létrehozását a egykori városi strand területén. Ehhez előbb megnyerte frakcióját, majd az akkori polgármestert, Puskás Tivadart és támogatta az elképzelést Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője is. A folyamat el is kezdődött, 2015 novemberében a Savaria Városfejlesztési Kft. már egy megvalósíthatósági tanulmányt tett le a közgyűlés elé, amit a képviselők el is fogadtak, decemberben pedig a kormány is biztosította támogatásáról a városi projektet, amihez 700 millió forintot rendeltek. Ezt követően némi késedelmet szenvedett a beruházás, hiszen mire a szükséges lépcsőfokokat bejárva a projektnek megszülettek a tervei és lezajlott a közbeszerzési eljárás, kiderült, hogy a legolcsóbb ajánlat is 1,1 milliárd forint értékben tudná vállalni az alapellátó kivitelezését. A problémát csak nehezítette, hogy akkoriban a város még nem rendelhetett pénzt TOP-os (Terület- és Településfejlesztési Operatív Program) pályázathoz. A Gáspár Mérnöki Iroda ingyen újratervezte az épületet kisebb alapterülettel ugyan, de lényegében ugyanolyan műszaki tartalommal, mint ami a korábbi tervekben szerepelt. Majd következett az újabb közbeszerzési eljárás, ami már sikeresen zárult.  

Az új alapellátást nyújtó rendelőközpont megépítése kiemelt fontosságú programmá vált a város és az itt élők számára az egészségmegőrzésben, a betegségek megelőzésében, a népesség egészségének tervszerűbb, szakszerűbb és tudatosabb szakmai-szervezeti ellátás vonatkozásában.

- 2019 szeptemberében tettük le az új intézmény alapkövét, s azóta folyamatosan zajlik a munka. Bár az átadás ez év augusztusára lett ütemezve, azonban a koronavírus-járvány miatt előreláthatólag november végére csúszik az építkezés befejezése. A 4 háziorvosi, 6 felnőtt és 4 gyermek fogászati rendelőnek, valamint fogászati ügyeletnek és vérvételi eljárásnak otthont adó helyiségek kialakításához szükséges bútor- és eszközbeszerzést pótlólagosan, 238 millió forint értékben az önkormányzatnak kellett biztosítania. Az épület rendkívül korszerű lesz, ami azt jelenti, hogy egyrészt a mozgáskorlátozottak számára akadálymentesített lesz, másrészt pedig gyakorlatilag a nullához közelít majd az alapellátó szén-dioxid kibocsátása a téli fűtés és a nyári hűtés során. 75 parkolót alakítanak ki az épület mellett, ami ugyan kevesebb az eredeti tervekben szereplő elképzeléshez képest, de az időközben felmerülő költségek miatt faragnunk kellett ezen. Hozzá kell tennem mindehhez, hogy a parkolóhelyek számát a jövőben szükség esetén lehet bővíteni, sőt az épület is úgy van kialakítva, hogy bármikor hozzá lehet építeni egy új részt - mondta el lapunk érdeklődésére Kecskés László, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke.        

Az egészségügyi alapellátó szomszédságában nemsokára egy új köznevelési intézmény is létesül.
- Még 2015-ben úgy gondoltuk, hogy erre a területre egy bölcsődét is kellene építeni, hiszen ez már régóta hiányzott a kórház dolgozóinak. Azonban akkoriban ez nehézségekbe ütközött, mivel egyazon telekszámon nem lehetett két TOP-os pályázatot beterjeszteni. Ezt a korábbi városvezetés megoldotta úgy, hogy két telekkönyvi számra bontottuk az érintett területet és 2019 tavaszán sikeresen pályáztunk bölcsődeépítésre az előző ciklusban. Ezt már az új városvezetésnek kell megépítenie - zárta szavait Kecskés László önkormányzati képviselő, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére