Felújítások a hősök temetőjében

Szerző: frisss.hu Fotó: Kremser Csaba • 2018. január 13., szombat •
Csak addig maradhat fenn egy nemzet, amíg kész ápolni hősei emlékét – hangzott el azon a rövid ünnepségen, melyen a kivitelező cég átadta, bemutatta a szombathelyi hősi temetőben felújított 5 emlékművet, valamint többszáz sírkövet.
Felújítások a hősök temetőjében

A szombathelyi Jáki úti temető mellett található az az elkülönített parcella, mely többszáz világháborús hősi halottnak biztosít végső nyughelyet.  Ez a haditemető eddig is az ország egyik legszebb katonai jellegű temetkezési helye volt, ám most a Honvédelmi Minisztérium támogatásának köszönhetően még nívósabbá vált. A 10 millió forintos pályázat keretében 5 emlékmű, 50 darab domborműves sírkő, valamint 578 darab egységes hadisírkő újulhatott meg.

Csak addig maradhat fent egy nemzet, amíg kész ápolni a hősei emlékét. De nem csak a saját halottainknak jár ki a tisztelet, mivel itt Szombathelyen is nagyon sok nemzet katonái nyugszanak. Nekünk nem csak kötelességünk, hanem alapvető nemzeti érdekünk is ezeknek a síroknak a gondozása, rendben tartása. Szerte Európában mintegy 600 ezer magyar hadisír van. Nekünk itthon példát kell mutatnunk ahhoz, hogy azt kérhessük az olasz, a német, az osztrák, az orosz, a román, a szlovák, a szerb, avagy éppen a horvát kormánytól, hogy hozzánk hasonló odaadást tanúsítsanak a náluk nyugvó magyar honvédek sírjai iránt – jelentette ki Hende Csaba országgyűlési képviselő azon a rövid ünnepségen, melyen a kivitelező cég képviselője átadta, bemutatta a Jáki úti hősi temető felújított részét.   

Minden katona, aki parancsteljesítés közben halálát leli, hősnek számít. Teljesen mindegy, hogy melyik oldalon is harcolt. Éppen ezért nekünk itt Szombathelyen az a feladatunk, hogy az itt nyugvó valamennyi hősnek egyformán ápoljuk az emlékét – mondta Puskás Tivadar polgármester a hősi temetőben tartott ünnepség keretében.   

kapcsolódó cikkek

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére