Felújít, jubilál és sztárfellépőket fogad az AGORA 2013-ban

EB • 2013. január 16., szerda •
Néhány hónapon belül megkezdődhet a Művelődési és Sportház felújítása, mely nem csak a hosszútávú fenntarthatóságot biztosítja majd, de új közösségi teret is teremt a városban- hangzott el az AGORA évadnyitó sajtótájékoztatóján.

Január 15-én ugyanis beadták az Agóra-pályázatot, melynek sikeressége esetén 685 millió vissza nem térítendő támogatásból és 73 millió forintnyi önkormányzati hozzájárulásból újulhat meg az épület és költözhetnek bele új funkciók- mondta el Lazáry Viktor alpolgármester. Hangsúlyozta: az előző városvezetésnek nem sikerült elnyernie a projektet, pedig akkor kétszer ennyi elérhető forrás állt rendelkezésre.

A közgyűlés továbbá elfogadta, hogy ha a pályázat sikeres lesz, a 2014-2015-ös évben további 300 millió forintot költ a kiegészítő beruházásokra. Ennek köszönhetően megújulhat a Sportház előtti tér és a Pelikán park területe is.

A felújítás legkésőbb május 7-én kezdődhet meg mintegy háromezer négyzetméteren: nyílászárókat cserének, fűtést korszerűsítenek, valamint több irodát és próbatermet is kialakítanak. Új ruhát ölt a nagy terem is, melynek vélhetően javul az akusztikája, és mobil lelátókat is beszerelnek. Összeállították a szakmai programot, mely kapcsán negyven környező településsel kötne megállapodást a város. Megyei jelentőségű közművelődési központ jöhet létre- szögezte le Lazáry Viktor.

„ A kultúra mi magunk vagyunk”

Szombathelyen mindig is meghatározó volt a kultúra, de egy 2000 éve lakott városban ez így természetes- üdvözölte dr. Puskás Tivadar polgármester a kulturális évad kezdetét.
A kultúra közízlést farag, meghatározza a gondolkodásmódunkat, ezért is nagyon fontos, hogy törődjünk vele- fűzte hozzá.

Bemutatkozott az AGORA decemberben megválasztott új igazgatója, Parais István is, aki tanítványának mondatával indított: „ A kultúra mi magunk vagyunk, csak szebben felöltözünk, és jobban viselkedünk.” Majd arról beszélt, hogy igyekeznek minél jobban kihasználni a pályázati lehetőségeket, és a jövőben nagyobb szerepet kap majd a közművelődés. Parais közölte, igyekszenek ismét megszólítani az amatőr és civil közösségeket, akik többek között az AGORA Szalonban lelhetnének otthonra.

A kiemelt rendezvények rögtön a Magyar Kultúra Napi Díjátadó Gálával kezdődnek, január 22-én a Sportházban – már a Weöres Sándor centenárium jegyében- fellép Molnár Piroska Kossuth- díjas színművész és a VARIDANCE Táncegyüttes. Aztán február 13-án a cigány temperamentumot és a magyar dallamokat ötvöző Budapest Bár foglalja el a színpadot, rá három napra pedig jön a Valentin Bál, mely „ nem csak a szerelmesek, a város bálja”- szlogent viseli.

Március 14-én, a nemzeti ünnep előestéjén a 25 éves Csík zenekar ad születésnapi koncertet, április 11- én Zorán koncertezik, 13-án pedig Radics Gigi és a Savaria Szimfonikus Zenekar áll össze egy egész este erejéig. Az első negyedév nagyprogramjait a tánc világnapja zárja a Fő téren április 28-án.

Természetesen a legkisebbek sem maradnak ki a programdömpingből, a Gyermekek Házában indulnak a farsangoló programok, kézműves műhelyek, 21-től Gyermek Kulturális Hét lesz, márciusban pedig Gyermekművészeti Fesztivál.

Ínyencséggel rukkolt elő a Savaria Mozi is, januárban „ Szőts István nyomában” címmel indul vetítéssorozat, márciusban az AGORA- Savaria Filmszínház és a Szombathelyi Egyházmegye koprodukciójában kerül vászonra három film, február 13-tól pedig négy alkalommal a rockzene történetének kiemelkedő zenekarait láthatják viszont a moziban.

közösség

további frisss

lap tetejére