Ezen már csak a költözés segíthet, csak kérdés, hogy hova?

sd • 2020. november 19., csütörtök •
Varga Jenő Jéglovag sportfeltaláló Vargarénája veszni látszik. A szombathelyi BMX-esek és gördeszkások otthonának megálmodója, megalkotója 8 éve küzd a Skateparkért, ugyanis létesítményének rendeltetésszerű használatát ellehetetleníti a vandalizmus és a környék megváltozott arculata.
Ezen már csak a költözés segíthet, csak kérdés, hogy hova?

A napokban a szombathelyi BMX-es és gördeszkás társaságtól kapott szerkesztőségünk egy amolyan segélykérést, mivel a fiatalok már nem tudnak hódolni szenvedélyüknek a Puskás Skateparkban, ahol korábban a BMX-esek, mountain bike-osok, gördeszkások, görkorisok, és rolleresek rótták megunhatatlanul a köröket. Mára azonban a létesítmény használhatatlanná vált, aminek számos oka van. Ezekről a Vargaréna tulajdonosát, Varga Jenőt faggattuk, aki talán életében először adott nehéz szívvel interjút, mert szívfacsaró számára, ahogy élete munkája veszni látszik, de ez ellen már ő sem tud nagyon mit tenni. A Puskás Tivadar Szakképző Iskola udvarán Németh István igazgató hathatós támogatásával 1997-ben alapított Skateparkot - amihez hasonló akkoriban csak Budapesten volt - az utóbbi 8 esztendőben komoly megpróbáltatások érték a területre betévedt vagy betört huligánok miatt, akiknek érthetetlen okokból valahogy mindig törni-zúzni támadt kedvük. Emellett az utcába költözött Szombathely egyik legjelentősebb kulturális intézménye a színház, valamint a Vas Megyei Szakképzési Centrum is, így a korábban senkitől sem zavartatva működő Vargarénának olyan szomszédai lettek, akikhez idomulnia kellett, azaz tekintettel kellett lenni a színházra és közönségére, valamint a centrumban dolgozók munkájára is a létesítményből kiszűrődő kis dübörgés mellőzésével. A legfőbb problémát azonban talán nem is ez, hanem a vandalizmus jelentette, amit sajnos nem lehetett kiirtani a Skateparkból.    
 
- Annyira elment a kedvem az egésztől az utóbbi 8 évben, amikor ezek a rongálások történtek. És hiába hőzöng bármelyik társaság is, akár a BMX-es, akár a görkoris, egyik sem tudta megvédeni a parkot, mint a Pál utcai fiúk a grundot. Ez a legnagyobb probléma - kesergett lapunknak Varga Jenő. - Senki nem tett azért semmit, hogy a létesítmény ténylegesen védve legyen. Mondok egy példát: pár évvel ezelőtt a rendőrségtől kaptam egy hívást, hogy valakik hullarészegen bemásztak az iskola udvarára, és állítólag a kondiparkot akarták használni, de végül úgy összeveszett a fiú a barátnőjével, hogy a tornaterem üvegfelülete bánta. A szemetelés is hatalmas méreteket öltött a parkban, de emellett még jelentősebb volt a rongálás mértéke. De, ha már a szemetelést említettem, erre is van egy példa: a suli udvara és a Skatepark közötti füves területen volt egy vizesblokk, aminek a tetejét felfeszítették és hozzávetőlegesen 2 köbméter szemetet dobáltak oda be! Vettem kukát, felgyújtották, majd utána ismét vásároltam egy szemétgyűjtőt, de az már fémből készült. A hulladék azonban mégsem ott, hanem a vizesblokkban landolt. Megrázó volt szembesülni azzal is, amikor szétdarabolták a park elemeit, a 6 méteres csövekből fél méteres darabokat vágtak le. De említhetem azt is, amikor a méregdrága kiugrónak a felületét betörték. Ez számomra elkeserítő és mérhetetlen szomorúsággal tölt el, hogy többek szemében egy szemernyi tiszteletet sem érdemel ez a létesítmény, ami nem mellesleg fiatalok százainak adott egy remek szórakozási, sportolási lehetőséget - nyilatkozta a Vargaréna megálmodója. A Jéglovag felidézte a Skatepark virágkorát, amikor versenyzőivel magyar bajnokságokra járt, akik maradandó eredményeket értek el. 15 éven keresztül minden egyes esztendőben az ország különböző pontjain vállaltak 25-30 perces fellépéseket, köztük volt olyan is, amelyet 1500 néző tombolt végig.  

Varga Jenő elmondta azt is, hogy a Puskás-iskola és a Vas Megyei Szakképzési Centrum is szorgalmazta a Skatepark elköltöztetését, ami valószínűleg a végső megoldást jelentené a felmerülő problémákra. Új bázis híján azonban egyelőre türelmet kér mindenkitől, minden szülőtől és gyermekeiktől a Vargaréna tulajdonosa. A Jéglovag tisztában van azzal, hogy a jelenlegi nehéz helyzetben nem ez a legfontosabb, de belátható időn belül talán ez a probléma is megoldódik majd.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére