Évet értékelt Orbán Viktor - helyszíni tudósítás

frisss • 2012. február 07., kedd •
Tizennegyedszer tartott Orbán Viktor évértékelő beszédet a Magyar Polgári Egyesület felkérésére. Hazánk miniszterelnöke szólt a különadók miértjéről, az egykulcsos adórendszer szükségességéről, a középosztály különleges megerősítéséről, miközben persze keményen megrótta az elődpártot is. A Frisss.hu helyszíni tudósítása.

mti

„Azt onnan magasabbról várjuk”

A Millenárison izgatott emberekkel találkozunk, látható, hogy itt van a Fidesz tágabb és szűkebb értelembe vett politikai családja. Színészek, színházigazgatók, énekesek, írók, no és persze civilek, akik kíváncsiak voltak arra, hogyan látja Orbán Viktor miniszterelnök az elmúlt egy évet.

Balog Zoltán református lelkész, politikus, -aki egyébként a szervező egyesület elnöke- nyitotta meg a rendezvényt, méghozzá úgy, hogy határozottan teret készített Orbán Viktornak. „Azt kívánom neked, élj érdekes korban.” -idézte azt a kínai mondást, melyről aztán kiderül, hogy nem is annyira kívánság, mint inkább átok... Felidézte azon korszakot, mikor édesapja református lelkészként újév napján meghallgatta a falubelieket, akik azt mondták, csak rosszabb ne legyen. Balogh szerint nem várja senki, hogy a miniszterelnöktől új életet kapjon. „Azt onnan magasabbról várjuk.” -fogalmazott a politikus, majd hozzátetette, akik most itt vannak, akkor is itt lesznek, ha nem lesz jobb, mint ahogy ott voltak a Békemeneten is, ahol megmutatták Európának, hogy kiállnak a kormány és Orbán Viktor mellett. Márpedig ezen Békemenet a politikus szerint új korszakot hozott el, erősebb lett a remény és a tenni akarás.

Európa olyan, mint az alkohol, nagy célokra inspirál, de megakadályozza, hogy elérjük azokat.”

Orbán Viktor nem a szokásos „tisztelt hölgyeim és uraimmal” indított, hanem egy meglepő fordulattal, „hosszú lesz, úgyhogy csatolják be az öveiket”- szólította fel a publikumot, majd megköszönte a Békemenet résztvevőinek a támogatást. A miniszterelnök terepszemlével kezdett, emlékeztetett, hogy 2011-ben Európában tizenhárom kormány bukott meg. „Csak a szomszédaink közül négy ország kormánya nem bírta tovább, legutóbb például a román kormánynak kellett mennie.”  Orbán szerint a 2011-es év nehezebb volt, még annál is, mint amire számítottak.  „Európa olyan, mint az alkohol, nagy célokra inspirál, de megakadályozza, hogy elérjük azokat.” -fogalmazott a miniszterelnök.

 

mti

A szocialisták olyanok, mint az elsüllyedt olasz hajó gyáva kapitánya

„Nincs olyan helyzet, amiből ne lehetne kimászni.” -mondta Orbán, példaként pedig Devecser és Kolontár újraépítését hozta fel. „Pedig ott voltam, láttam az emberek tekintetét, mikor mindenüket elveszítették.” Szerinte most Magyarország is hasonló helyzetben van. Okként pedig az elmúlt kormányzás hibáit hozta fel; szerinte a szocialisták olyanok, mint az elsüllyedt olasz hajó kapitánya, aki elsőként hagyta el a fedélzetet. „Most meg a szárazföldön külföldi üzlettársaikkal együtt kritizálnak.” -mosta össze a szocialistákat a hazánkat leminősítő nemzetközi pénzügyi szervezetekkel. Orbán szerint azért is fájó a szocialisták ténykedése, mert 2002-ben úgy adták át az országot, hogy 52 százalék volt az államadósság. „Ha most ennyi lenne az adósságunk, mi adnánk kölcsön az IMF-nek, és azon vitatkoznánk, hány gyárat, kórházat építsünk, vagy épp hány légitársaságot indítsunk.”

„Mikor megkérdeztem a feleségemtől, hogy miről beszéljek ma, azt mondta, mondjak el mindent.” Orbán úgy véli, a szocialisták egy hatalmas számlát hagytak maguk után, az embereket hagyták, hogy adósrabszolgák legyenek, és ők maguk fizessék meg a tartozást. Ennek megszüntetésére kapott a Fidesz-KDNP kétharmados felhatalmazást. „Bizonyára nem kerül be a szépészeti tankönyve a bankadó, kormányzásom egyik kevésbé elegáns lépése volt, de harcoltam érte.” Kiemelte, hogy a végtörlesztésnek köszönhetően sok-sok család szabadult meg az adósságcsapdából.

A középosztály megerősítése a cél

Szólt a középosztály megerősítéséről is, szerint a cél, hogy még jobban megerősödjenek, mégpedig úgy, hogy szorosan együttműködnek a nyugdíjasokkal is. Ezen két társadalmi bázis szavazataira, felhatalmazására számítanának leginkább. Hitet tett az egykulcsos adórendszer mellett, szerinte ténylegesen 2013. január 1-től érezhetjük ennek pozitív hatását. Kiemelte a szakképzés fontosságát, elindul a Start program, melynek segítségével kétszázezer embert terelnek vissza a munka világába. Szó esett a vitatott felsőoktatási reformról is, Orbán szerint ezúttal nem iskolaépületeket, intézményeket, hanem diákokat támogatnak az új rendszernek köszönhetően. Aki pedig nem kerül be államilag finanszírozott egyetemre, az kétszázalékos hitelt vehet fel, így „mindenki, aki szeretne és elkötelezett, tovább tud tanulni ma Magyarországon.”

mti

A gyárakról és a politikai ellenfelekről

A miniszterelnök hangsúlyozta, nincs szükség olyan cégekre, akik azért jönnek hazánkba, hogy kiszorítsák a magyar piacot, de mindenkit szeretettel várnak, akik tisztességesen viselkednek. Név szerint említette a Mercedest, az Opelt, az Audit, és több más céget is. „Bár többen bíráltak érte, továbbra is határozottan kiállok a tíz százalékos társasági adó mellett.”

„Akik tőlünk balra állnak, eladnának mindent, még a vízkészletet is, ők bárkivel megegyeznének. Akik pedig tőlünk jobbra állnak, azok senkivel sem egyezkednének, ezért őket nem kell komolyan venni.” - jellemezte a többi politikai szereplőt, hozzátéve, hogy ők tárgyalnak mindenkivel, és meg is egyeznek, ha kell.  "Ne oda korcsolyázz, ahol a korong éppen van, hanem ahol lesz" - idézte zárásként Wayne Gretzkyt.

 

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére