Emlékoszlopról tekint le ránk a múlt

sd • 2020. szeptember 30., szerda •
Szombathely volt az első állomása annak a 18 megyeszékhelyt magában foglaló projektnek, amelynek keretében fotóinstalláció emlékeztet a 30 évvel ezelőtt lezajlott rendszerváltásra, és az önkormányzatiság létrejöttére.
Emlékoszlopról tekint le ránk a múlt

Nem szokványos emlékoszlopot emeltek szerdán a Március 15. téren. A fotókból összeállított installáció a 30 évvel ezelőtti vér nélküli forradalmat mutatja be, annak helyi és országos főszereplőivel együtt.

"Rendkívüli tudatossággal és keménységgel, mégis egyetlen csepp vér ontása nélkül vittünk véghez egy forradalmat" - olvasható az MDF miniszterelnök-jelöltjének, Antall Józsefnek egykori beszédrészlete.

- Lestár Péter keresett meg az ötlettel, a pályázati lehetőséggel, amit a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány írt ki, és kért fel arra, hogy a "30 éve szabadon - Amit lebontottunk..." kampány kommunikációjában működjek közre. Örömmel mondtam igent a felkérésre, hiszen nemzetfordító esemény kerek évfordulójára emlékezünk egy nehéz időszakban. A Helyi Televíziók Országos Egyesületének tagtelevízióit igyekszem bevonni a tájékoztatásba. Azért fontosak a helyi médiumok ebben a történetben, mert mindenhol megvannak a helyi hősei ennek a kornak. Az pedig külön öröm, hogy a fotókon szereplők itt vannak velünk. 30 évvel ezelőtt a szobor letakarásával, lebontásával szinte az életüket kockáztatták. Ennek köszönhetően indulhattunk meg a demokráciához vezető úton - tájékoztatta a Frisss.hu-t Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke.


Lestár Péter, a Perfect Média Kft. ügyvezető igazgatója, az ötletgazda megyéről megyére haladva szeretné eljuttatni mintegy 40 ezer középiskoláshoz az installáció lényegét, a 30 évvel ezelőtt végbement történelmi tetteket, és azok következményeit, hatásait.

- 1989 egy olyan esztendő volt, amit utólag a csodák évének is neveznek. Ugyanis abban az évben 100 ezren gyűltek össze a Hősök terén, hogy eltemessük 1956 mártírjait. Ugyanebben az évben több tízezer kelet-német menekültet fogadtunk be Magyarországra, és gondoskodtunk róluk civilként. Ezzel gyakorlatilag kivertük az első téglát a berlini falból. Ugyancsak ebben az évben lázadtak fel az erdélyi magyarok is a Ceaușescu-rendszer ellen, és nem sokkal később a román kommunista diktátor életével fizetett gaztetteiért. Nekünk, kelet-európaiaknak semmi sincs ingyen. Mindig mindenért meg kellett küzdenünk: a szabadságunkért, a függetlenségünkért, a szuverenitásunkért. Először a kommunista diktatúra vezetőivel, majd pedig a posztkommunizmus rendszerének hosszan elnyúló árnyékával. A 2019. január 1-je óta tartó emlékezés célja, hogy ráirányítsa a magyar állampolgárok és az európai nemzetek figyelmét az akkori események világpolitikai súlyára. Az emlékév célja az is, hogy nyilvánvalóvá tegye, Közép- és Kelet-Európa nemzetei - élve a történelmi lehetőséggel - maguk vívták ki szabadságukat és függetlenségüket - fogalmazott beszédében Pogrányi Lovas Miklós, a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány kutatója.

Az önkormányzatiság 30. évfordulóján az installáció tervezői megemlékeztek Wagner Andrásról is, aki az első szabad helyhatósági választást megnyerve lett Szombathely polgármestere. A korábbi SZDSZ-es városvezetőről megemlékezett Nemény András polgármester is. Az eseményen részt vett Illés Károly, a szombathelyi Fidesz szervezetének elnöke is, akit már fiatalon magával ragadtak a helyi és országos forradalmi események.  
- Egy 30 éves jubileumhoz érkeztünk. 1989-ben én 16 éves voltam, így az egy évvel később megtartott első szabad választásokon még nem vehettem részt, de végig követtem az eseményeket, annál is inkább, mert egyik szomszédom Kozma Gábor volt, aki az MDF, illetve az Éhen Gyula Kör akkori alapítójaként jelen volt a rendezvényeken. 30 éve ennek már, de úgy gondolom, hogy emlékezni kell, hiszen Orbán Viktor szavaival élve nekünk, magyaroknak mindig mindenért meg kellett küzdenünk, semmi sem hullott ingyen az ölünkbe. Ez nemcsak a múltban volt így, hanem így van ma is, amikor a posztkommunista rendszer hatásaival továbbra is küzdenünk kell. Azt gondolom, a minket követő generációnak mindenképpen tanulságos lehet ez az installáció - fogalmazott lapunknak Illés Károly, a szombathelyi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetője.

Szombathelyhez hasonlóan Miskolcon csütörtökön, Zalaegerszegen pénteken adják át az oszlopokat. A vasi megyeszékhelyen október 31-ig látható a kiállítás.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére