Emlékezni és emlékeztetni kell

• 2021. január 27., szerda •
Január 27-e a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja. 76 évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel az auschwitzi haláltábor, lezárva az emberiség történelmének egyik legsötétebb, legembertelenebb korszakát.
Emlékezni és emlékeztetni kell

A nácik milliókat gyilkoltak meg koncentrációs táboraikban a II világháború alatt. Többségük zsidó volt, de áldozataik között ugyanúgy voltak romák, fogyatékkal élők, és másként gondolkodók.
- Fontos, hogy mindig emlékezzünk a holokausztra, mert ezek a dolgok bármikor újra megtörténhetnek. Az emlékezés az emberiesség jele, az emlékezés a civilizáltság jele. Az emlékezés egy jobb, békés és testvéries jövő feltétele - fogalmazott szerdán Ferenc pápa.

Orbán Viktor miniszterelnök a holokauszt nemzetközi emléknapján a legmagasabb elismerését fejezte ki Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének azért a munkáért, amelyet az áldozatok emlékének megőrzése érdekében, illetve az antiszemitizmus újjáéledése ellen kifejt - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. "Mint magyarországi gyökerekkel rendelkező vezetőt szeretném biztosítani Önt, hogy Magyarország levonta a megfelelő tanulságokat a magyar történelem azon sötét fejezetéből, amely oly’ sok zsidó közösséghez tartozó honfitársunkat fosztotta meg az életétől, a túlélőket pedig a szeretteiktől” – fogalmazott Orbán Viktor.

Emlékeztetett arra, hogy az antiszemitizmus ellen a magyar kormány továbbra is a zéró tolerancia talaján áll, és a közös értékek jegyében további együttműködést ajánlott fel a Zsidó Világkongresszusnak és elnökének.


Fotó: MTI/PAP/Lukasz Gagulszki

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére