Elindult Répcelak és térségének ivóvízminőség-javító programja

• 2020. szeptember 24., csütörtök •
A Széchenyi 2020 program keretében a répcelaki önkormányzat, valamint Nick és Csánig közel 285 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert el a projekt megvalósítására.
Elindult Répcelak és térségének ivóvízminőség-javító programja

A beruházás összesen 327,75 millió forintból valósul meg, aminek nagy részét az Európai Unió, a fennmaradó részt pedig a központi költségvetés finanszírozza. A projekt támogatási összegéből Répcelak, valamint Nick és Csánig részesül az NFP Nemzeti Fejlesztési Programiroda Nonprofit Kft. konzorciumi vezetésével. A projekt által érintett települések ivóvízellátása a répcelaki vízbázisról a Répcelaki Vízműtelepen keresztül biztosított.
A vízbeszerzés három darab mélyfúrású kútból történik. A jelenlegi kiépítés szerint répcelaki vízbázis kevert nyersvízének vas, mangán, ammónium tartalma magasabb a a vonatkozó kormányrendeletben szereplő határértékeknél. A vas, mangán eltávolítására nehezen üzemeltethető, súlyos hibákkal terhelt tisztítási technológia áll rendelkezésre.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) keretében történő beruházás célja a répcelaki vízbázisról ellátott települések ivóvízminőség javítása és a vízellátás biztonságának fokozása egy új tisztítási technológia alkalmazásával a Répcelaki Vízműtelepen, valamint új mosatási csomópontok kiépítésével. Így Répcelak, valamint Nick és Csánig települések egészséges ivóvíz igénye hosszú távon és fenntarthatóan biztosítható.

kép: femina.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére