Ekler Luca: Eddig sem a pénz motivált

sd • 2021. február 22., hétfő •
A szombathelyi parasportoló örül ugyan, hogy jelentős mértékben emelkedik a magyar paralimpiai érmesek és helyezettek állami jutalma, de nem ez fűti, hanem a sport iránti szenvedélye.
Ekler Luca: Eddig sem a pénz motivált

Ekler Luca is részt vett vasárnap a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) rendkívüli sajtótájékoztatóján, ahol Szabó László, a bizottság elnöke közölte: szervezetük javaslatát elfogadva a kormány úgy döntött, hogy az aranyért járó eddigi 17,5 milliós összeget 25 millióra, az ezüstért járót pedig 12,5 millióról 17,85 millióra emeli. A harmadik helyezettek mostantól 14,25 millió forintos jutalomra számíthatnak, s egészen a nyolcadik helyezettekig (1,4 millió forint) jár majd anyagi elismerés. A sportvezető kiemelte, a növekedés mértéke közel 43 százalékos, ami mutatja, hogy Magyarország kiemelten kezeli a sportolók megbecsülését. A szabályozás azt is jelenti, hogy a Szervátültetettek Világjátékán, illetve a Siketlimpián és a Speciális Olimpia Világjátékokon hasonló helyezést elérők jutalma is növekszik, mert ezeknek az értéke a paralimpiai jutalomhoz között.

- Nagyon örülök, hogy ezzel elismernek minket, a parasportolókat és a munkánkat, illetve azokat a sikereket, amelyekért nap mint nap keményen dolgozunk. Ez mindenkinek egy plusz motivációt jelenthet a felkészülés során, de nekem személy szerint sem most, sem pedig a kezdetekben nem ez volt a kiváltó ok, amiért elkezdtem sportolni és versenyezni. Azért csinálom ezt, mert szeretem, mert ebben élem ki a szenvedélyemet. De a jutalmak emelése inspirálhatja mindazokat, akik még csak most kacérkodnak a gondolattal, hogy elkezdjenek-e sportolni. Számomra ennek sosem volt akkora befolyásoló szerepe - mondta el lapunk érdeklődésére Ekler Luca. Paraatlétánk tavaly sikeresen befejezte alapszakos tanulmányait a Testnevelési Egyetemen, majd felvételt nyert az intézmény mesterszakára, ahol jelenleg azért tanul, hogy atlétaedző válhasson belőle.

Az egyetemi tanulmányok mellett pedig gőzerővel készül a tokiói paralimpiára.
- Véget ért a fedettpályás szezon, sajnos nekem ideje korán kellett befejeznem, mert az első versenyemen 60 méter után megsérült a lábfejem, aminek rehabilitációja még jelenleg is zajlik. Ettől függetlenül nincs megállás, napról napra egyre többet bír a lábam és lassan visszatér a felkészülésem a rendes kerékvágásba. Márciusban lesz a paraatlétáknak egy országos bajnoksága, majd egy héttel később kerül sor az olimpiai felkészítő versenyünkre, ami ugyan nemzetközi megmérettetés lesz, de szintén hazai környezetben bonyolítják le. Terveim szerint egy új számban is bemutatkozok, a távolugrás és a 100 méteres síkfutás mellett 400 méteren is meg szeretném futni a kvalifikációs szintet. Amennyiben ez sikerül, akkor 3 számban is képviselem majd hazánkat a tokiói paralimpián - összegezte Ekler Luca az előtte álló kihívásokat. A szombathelyi parasportoló áprilisban és májusban sem unatkozik majd: világkupa versenyek és az Európa-bajnokság vár rá, ami egyúttal a paralimpia főpróbája is lesz.  

- Nagyon pozitívan kommunikálnak a szervezők a világjátékokról, ami alapján elmondhatom, hogy mindenképpen meg akarják rendezni idén az olimpiát és a paralimpiát is. Úgy tudom, hogy márciusban lesz meg a végleges döntés, hiszen számos forgatókönyvet készítettek már a nyári világjátékok zavartalan, biztonságos lebonyolítására úgy, hogy az ne hordozzon magában komoly egészségügyi kockázatot. Én eszerint készülök, de ha ne adj'Isten mégsem lesz paralimpia, akkor is tudni fogom, mindent megtettem azért, hogy eredményesen szerepeljek - fogalmazott lapunknak Ekler Luca.  


fotó: Facebook - Ekler Luca paraatléta

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére