Együttműködik a MÁV-START és a Magyar Kerékpárosklub

• 2020. november 20., péntek •
Megfigyelések szerint a koronavírus-járvány érezhetően pozitívan hatott a kerékpározásra, a biciklivel közlekedők aránya folyamatosan növekszik, és egyre többen élnek a vonaton történő kerékpárszállítás lehetőségével.
Együttműködik a MÁV-START és a Magyar Kerékpárosklub

A Magyar Kerékpárosklub elméleti és gyakorlati kompetenciáival, amíg a MÁV-START a saját maga által üzemeltetett vasúti járművek, személyszállítás és vasúti infrastruktúra területeken a több éves szakmai tapasztalataival járul hozzá az együttműködés sikerességéhez. Ennek során a vasúttársaság és a kerékpáros civil szervezet közös munkacsoport létrehozásában egyezett meg, a kerékpárszállítás szolgáltatási színvonalának javítása céljából. Idén év végéig felmérik a vasúttal kapcsolatos kerékpáros utazási szokásokat és a vasúti kerékpárszállítási lehetőséget. A két szervezet jövőbeli feladatai között szerepel a kerékpáros munkába járás támogatásának további elősegítése. A tervezett kampány célja a zöld vasúti közlekedés mellett, a jelentősen csökkenthető károsanyag kibocsátás, a munkatársak egészségvédelmének előmozdítása, fizikai aktivitásra való ösztönzése.

A vasúti dolgozók kerékpárral történő munkába járásának ösztönzésére (a kerékpárral munkába közlekedő vasutasok jelképes támogatása, mosdók, öltözők, szekrények létesítése), a munkáltató részére javaslatokat dolgoznak ki. A kiszámíthatóbb utazáshoz a MÁV-START online felületein tervezi, hogy már a kerékpárjegy megvásárlása előtt látható legyen a várható telítettség, például zöld-narancssárga-piros színskála segítségével.

A munkacsoport 2021 elején a kerékpárszállítás kapacitás hiányosságainak megoldására javaslatokat dolgoz ki Budapest elővárosában, valamint a kiemelt turisztikai desztinációkban.
A kiemelt turisztikai úticélok felé egyszerűbb kerékpárjegy-konstrukció kidolgozása várható.
2021 nyarától a kerékpárszállításra kijelölt kocsikban többnyelvű tájékoztató, edukációs anyagok, és segítő ábrák segítenek a kerékpárosoknak a kerékpárjuk biztonságos és célszerű elhelyezésében.

További cél az autóbuszokon, pótlóbuszokon a kerékpárszállítás lehetőségének megteremtése.
Az együttműködés során a közeljövőben egy közös pilot projekt indítására is sor kerül, melynek keretében a B+R parkolók és a kerékpáros-vonatos munkába járást népszerűsítik.

Mindezeken túl, az együttműködés jegyében folyamatos a kerékpártároló kapacitások bővítése, főleg az elővárosi forgalommal érintett kis- és közepes forgalmú állomásokon, lehetőség szerint fordított U vagy A alakú támaszok biztosítása, helyének közös kijelölése, az állomások akadálymentesítése és a vasúti átkelők átépítése, felújítása során a gyalogos és kerékpáros áthaladás érdekében azok gyorsabbá és biztonságosabbá tétele. Továbbá utazási ajánlatok rendszeres közzététele az MK honlapján, kommunikációs csatornáin; valamint a kerékpárral történő utazással kapcsolatos információk elérhetőségének továbbítása. Ezzel együtt megtörténik a kerékpáros utasforgalmi adatok rendszeres monitoringja, havi szintű adatszolgáltatás a Magyar Kerékpárosklub részére.


fotó: civishir.h

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére