Megállapodást kötött az önkormányzat és a város felsőoktatási intézményei

Frisss • 2013. augusztus 06., kedd •
A piacképes tudás feltételeinek a megteremtése az elsődleges célja annak az együttműködési megállapodásnak, amelyet kedden írt alá a polgármester és a város felsőoktatási intézményeinek képviselői.
Megállapodást kötött az önkormányzat és a város felsőoktatási intézményei

A januári közgyűlésen képviselői javaslatként merült fel az igény, hogy a város számára meghatározó fontosságú felsőoktatási intézmények beszámoljanak tevékenységükről.  Az intézmények vezetői ezt a márciusi ülésen meg is tették, amikor megszületett az együttműködési megállapodás ötlete is.

Fontos, hogy a város felsőoktatási intézményei piacképes képzéseket nyújtsanak- húzta alá a polgármester a sajtótájékoztatóval egybekötött aláírási ünnepségen. Kiemelte, a gépészmérnök képzés elindításán dolgoznak jelenleg is.

Az önkormányzat együttműködési megállapodást kötött a Pécsi Tudományegyetemmel, a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központjával, a Győri Hittudományi Főiskola Szombathelyi Hittanár, Katetéka és Lelkipásztori Munkatárs Szakkal, valamint a Magyar Tudományos Akadémia Vas Megyei Testületével. Puskás Tivadar polgármester és az intézmények képviselői augusztus 6-án írták alá az együttműködési megállapodásról szóló dokumentumot.

Faragó Sándor, a Nyugat Magyarországi Egyetem rektora hozzátette, a műszaki képzés elindításával (amire 2015-ben van reális esély) a megye járműipari vállalatainak igényeihez igazodnak. Továbbá szólt arról is, hogy az egyetem által fenntartott és működtetett Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnáziumban tanuló szombathelyi diákok étkezését a város tanévenként mintegy 20 millió forinttal támogatja. 2013-ban az intézmény szombathelyi illetőségű diákjainak étkezési költségeihez Szombathely önkormányzata 8 millió forint támogatással járul hozzá.

A város, mint katalizátor segíti az egyetemet a mérnökképzés elindításában- fogalmazott Horváthné Molnár Katalin elnök - rektorhelyettes. Hozzátette: a pedagógusképzésben is lesznek változások, igyekeznek méltóak maradni az 50 éves múltú tanárképzéshez.

A tájékoztatón elhangzott, Szombathely Önkormányzata kiemelten fontosnak tartja, hogy egyetemi városként hozzájáruljon a felsőoktatási intézményben folyó magas színvonalú képzések megőrzéséhez, a piacképes tudás oktatásához.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére