Eddig nem látott Opel modellek Szentgotthárdon (képgalériával)

EB • 2012. szeptember 20., csütörtök •
Orbán Viktor, miniszterelnök és Thomas Sedran, az Opel ügyvezetője közösen leplezte le azt a motorblokkot, mely a nagyvállalat legkorszerűbb gyártósorán, Szentgotthárdon készült. Az 500 millió eurós beruházás 800 új munkahelyet teremtett a térségben.

Új motorgeneráció az Opel megyéjében

Másfél év alatt épült fel az Opel flexibilis gyártócsarnoka 30 ezer négyzetméteren. Az új flexibilis motorgyárban három- és négyhengeres benzinüzemű, illetve dízel motorokat készítenek majd. Thomas Sedran ünnepi köszöntőjében úgy fogalmazott, az Opel legkorszerűbb technológiájú motorgyára kezdi meg működését Szentgotthárdon, amely ötvözi egymással a rugalmasságot és a hatékonyságot. Ez azért jelentős, mert rövid idő alatt tudnak egyik típus gyártásáról áttérni egy másikéra.

Az Opel igazgatótanácsának alelnöke kiemelte: a vállalat a mostani beruházással megduplázta magyarországi befektetését, jelezvén, hosszú távú partnerként tekintenek ránk. Ez idáig 7 millió motort, valamint 5,5 millió hengerfejet és 85 ezer autót gyártottak Szentgotthárdon, 2016-ig pedig további 23 új modell és 13 új motor bevezetését tervezik.

Néhány új modellt az avatón is megcsodálhattunk. Az Opel alapítójának tiszteletére az Adam nevet kapta az új városi kisautó, hamarosan megjelenik a cabrio változat, az Opel Mokka névre keresztelt szabadidő autót pedig dr. Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere is kipróbálta.

Az Opel szeret minket, mi is szeretjük őt

Míg Európában sorra gyárakat zárnak be, addig az Opel úgy döntött, Szentgotthárdon épít, fejleszt, és családok százainak biztosít ezáltal megélhetést- emelte ki ünnepi beszédében Orbán Viktor miniszterelnök. Köszönet és elismerés az Opel gyárnak, hogy úgy döntött, dacára az európai válságnak, Magyarországon nem gyárbezárás lesz, nem elbocsátás, nem leépítés, hanem a világ egyik legmodernebb gyárát építjük fel közösen - fogalmazott.

Az új motorgyár átadása reménykeltő irányt mutat, senki nem gondolta a második világháború után, de éppen Németország és Közép-Európa egyre mélyülő együttműködése fogja kimenteni a válságból Európát- tette hozzá.

Az Opel alapítója mert nagyot álmodni, és szívet-lelket beleadó, szorgalmas hozzáállással nagy gyárat alapított. Nekünk is ezt a példát kell követnünk, mi is hiszünk abban, hogy nemcsak a németek lehetnek sikeresek, (…) mi is sikeressé válhatunk, ha lesz erőnk folytatni a válsággal szembeni küzdelmet- mondta a miniszterelnök. Magyarország azonban – folytatta – csak akkor veheti sikerrel az akadályokat, ha bővíti gazdasági mozgásterét, ehhez pedig gyárakra, üzemekre, sok ezer új munkahelyre és dolgozó magyarokra van szükség.

A cél, hogy erős nemzet legyünk, ehhez azonban el kell érni, hogy a tíz millió magyarból 5-5,5 millió dolgozzon. Éppen ezért a kormány számára minden olyan beruházás fontos, amely munkahelyeket teremt- húzta alá. Az Opel megbecsüli a magyar munkásokat, ezért a magyarok is megbecsülik az Opelt- adott választ arra, miért is a vasi várost választotta a német vállalat.

Közép-Kelet Európa autóipari központja lehetünk

Ezzel az üzemmel Európa egyik motorgyártó központjává válik a város-hangsúlyozta Orbán Viktor. S válunk vele együtt mi is, hisz nemrégiben Szentgotthárd-Zalaegerszeg-Szombathely városa együtt létrehozta a 3. Járműipari centrumot. Célj, hogy Kecskeméthez és Győrhöz hasonlóan az autógyártás centrumává váljon a régió. Ismeretes, hogy a Luk Savaria is 3, 7 milliárdos fejlesztésbe kezdett, mintegy 700 embernek ad majd munkát. Információink szerint azt az új, 75 ezer négyzetméteres munkaterületet október végén adják át.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére