Dr. Hende Csaba: megosztott ellenzék, egységes kormánypárt

vaol.hu, Fotó: CSG • 2019. szeptember 09., hétfő •
Dr. Balázsy Péter jelöltségéről, a közelgő önkormányzati választások tétjéről beszélt a Parlament alelnöke.
Dr. Hende Csaba: megosztott ellenzék, egységes kormánypárt

Miért Balázsy Pétert indítja a Fidesz–KDNP a polgármesteri székért? Miért van szükség kormányzati támogatásra az uniós források lehívásánál? Mennyibe kerülne a város teljes infrastruktúrájának megújítása? Dr. Hende Csaba, a vasi megyeszékhely országgyűlési képviselője válaszolt a Vas Népe kérdéseire.

– Nincs ellenzéki egység Szombathelyen – kezdte dr. Hende Csaba, amikor tisztázta a szombathelyi választás tétjét és a jelöltek apropóján az alternatívákat, amelyekről a szombathelyiek döntenek október 13-án.

Emlékeztetett, hogy két ellenzéki polgármesterjelölt indul. – Az egyik az MSZP, a DK, mondjuk így: Gyurcsány Ferenc és Czeglédy Csaba embere, ő Nemény András. A másik jelölt a Jobbik támogatását élvezi, ő Koczka Tibor – vette sorra. Azt hozzátette, hogy a szombathelyi és a magyarországi politikai helyzet sajátossága, hogy mind az MSZP, mind pedig a Jobbik olyan mértékben veszítette el népszerűségét, hogy a politikusai már jobbnak látják, ha egy-egy civil szervezetet rántanak maguk elé, mintegy paravánként.

– Így húzta maga elé az Éljen Szombathely! nevű álcivil szervezetet az MSZP és a DK koalíciója, vagyis Gyurcsány Ferenc és Czeglédy Csaba, aki immár harmadszor került összeütközésbe a törvénnyel az elmúlt években – vázolta. – A Jobbik vezetője, aki ugyancsak három választást veszített el zsinórban, Balassa Péter. Ő a Pro Savaria nevű egyesületet húzta maga elé. Azt a Pro Savariát, amelyet annak elnöke, Molnár Miklós vitt át a kormányoldalról az ellenzéki oldalra – mutatott rá dr. Hende Csaba. Azt is leszögezte, hogy ehhez képest a kormányzó oldal teljes egészében egységes. – Néhány óra alatt gyűjtöttük össze a szükséges aláírások többszörösét. Elsőként vette nyilvántartásba a választási bizottság a mi polgármesterjelöltünket, dr. Balázsy Pétert és az ő képviselőjelölti csapatát – hangsúlyozta.

Elárulta, hogy dr. Balázsy Pétert ő maga kérte fel arra, hogy vállalja el a polgármester-jelöltséget, és javaslatát a Fidesz szombathelyi szervezetének tagsága egyhangúlag támogatta, valamint hasonló országos támogatottságot élvez.

Vissza is tekintett az országgyűlés alelnöke: dr. Puskás Tivadar a Fidesz tisztújító taggyűlésén jelezte, hogy korára való tekintettel nem kívánja jelöltetni magát.

A leköszönő polgármestert számos méltánytalanság érte az elmúlt időszakban – erről is beszélt az önkormányzati választás apropóján dr. Hende Csaba.

Méltánytalan volt, hogy az elmúlt kilenc évről készült beszámolóját az „új szombathelyi többség” nem engedte megjelenni.

– Pedig sok tényt érdemes lenne idézni. Az egyik, hogy a gazdaság teljesítménye megduplázódott, miközben gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, sőt munkaerőhiány van. Ennek megfelelően ütemesen nőnek a reálkeresetek, javuló viszonyok között él a szombathelyiek többsége. Nem állítom, hogy sokan nem érdemelnének több fizetést, de lépésről lépésre mindenki tudott előre jutni, ez egyértelmű – vette sorra a 2010 óta elért gazdasági eredményeket. Hozzátette, hogy negatív hatása is látszik a gazdasági bővülésnek: ötezerrel több gépkocsi jelent meg a szombathelyi utakon, márpedig ez óriási feladatot ad a parkolás és a közlekedés megszervezésére. A harmadik, amit kiemelt az elmúlt kilenc évből az az, hogy megfeleződött a bűnözés Szombathelyen. – Mindez a Fidesz–KDNP kormányzása alatt történt.

– Sok még a teendő, utcáról utcára kell megújítani a várost. Egy tanulmány szerint mintegy 72 milliárd forint kellene ahhoz, hogy a város valamennyi infrastruktúráját rendbe hozzuk, így a csapadékvíz-elvezető rendszert, csatornahálózatot, árkokat, utakat, járdákat, ez rengeteg pénz – sorolta. És rögtön hozzátette: – Ebből is látszik, Szombathelynek nagy szüksége van a kormány támogatására. Ne higgye bárki, hogy majd „odamegyünk Brüsszelbe” és onnan egyenesen pénzeket hívunk le. Az Európai Uniónak országok a tagjai, a forrásokhoz a tagállamok kormányain keresztül lehet hozzájutni. Aki mást mond, az hazudik – szögezte le dr. Hende Csaba, aki szerint generációváltásra van szükség Szombathely élén.

– Dr. Balázsy Péter tanult Budapesten és Nyugat-Európában, dolgozott az Európai Parlamentben és a magyar Országgyűlésben. Öt éve sikeresen vezeti a Vas megyei önkormányzati hivatalt megyei jegyzőként, tavaly az év fiatal vezetőjének választották. Rendkívüli tehetség, több mint egy évtizede követem nyomon – méltatta a kormánypártok jelöltjét. – Úgy gondolom, eljött az idő arra, hogy ilyen jól képzett, nyelveket beszélő, nyugat-európai egyetemeken csiszolódott elmék vegyék át a stafétabotot és folytassák azt a munkát, amelyet Puskás Tivadar megkezdett – zárta dr. Hende Csaba.

Forrás: vaol.hu

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére