Dan Sebastián az új diákpolgármester

EB • 2013. március 06., szerda •
Minimális különbséggel nyert a Kereskedelmi és Vendéglátó Szakközépiskola tanulója a másik két jelölttel szemben a mai szombathelyi diákpolgármester választáson. Binó Bianka megválasztott alpolgármester eredetileg más koalícióban indult, de mindketten készek a közös munkára és az együttműködésre.

Szombathely 19 éve választ diákpolgármestert illetve alpolgármestert, akik feladata, hogy az ifjúság véleményét tolmácsolják a politikusok felé. Ez a demokrácia ünnepe, társadalmi felelősségvállalás is egyben - köszöntötte az ifjú jelölteket és a szavazókat Szakály Gábor koordinációs tanácsnok.

Kurucz Hella leköszönő alpolgármester beszédében felelevenítette az elmúlt három év legfontosabb programjait, összegezte a három ciklus munkáját. Ezután mindhárom polgármester jelölt, illetve a két alpolgármester jelölt is lehetőséget kapott, hogy bemutatkozzanak és elmondják kampány-beszédeiket. Az iskolák 100 diákonként egy elektort küldhettek, végül ők is feltehették kérdéseiket.

Kovács Fruzsina, a Bolyai Gimnázium 10. osztályos tanulója, jó kommunikációs képességével, havi DÖK ülésekkel, Fő téri focikupával, párnacsatával és az 50 órás közösségi szolgálat hasznos eltöltésével igyekezett meggyőzni tanulótársait, inkább kevesebb, mint több sikerrel. Lándori Dávid, a Horváth Boldizsár Szakközép Iskola 11. osztályos diákja méltó ellenfélnek bizonyult a győztessel szemben. Ő ugyanis a diakok.szombathely.hu oszlopos tagja, de a kommunikáció mellett a programszervezésre és a hatékonyságra is épített volna. Ötletei között sorolta az iskolai ingyenes WI-FI elérhetőséget, a nagyobb médiaszereplést és a diákok nyelvtanulásban, jogosítványszerzésben való segítését is.

Végül 44 vokssal  Dan Sebastiánnak szavazott bizalmat a többség. Beszéde kimért volt, konkrétumokat pedig szándékosan nem hozott. Most azt akarom elmondani, hogy miben tudok segíteni, és ha nyerek, akkor a többiekkel együtt csinálnék konkrét programot. Olyat, amelyben mindenkinek bent van a kis élete, ötlete, gondolata – mondta.

Horváth Ádám alpolgármester jelölt erős diákságot szeretett volna a jövőben, amelyben, mint inspirátor vett volna részt, de akárcsak tavaly, most sem sikerült elég szavazatot gyűjtenie. Binó Biankának, a Kanizsai Dorottya Gimnázium 11. osztályos tanulójának viszont igen.

Eredetileg Lándori Dávid jelölttel indult közösen, de az élet úgy hozta, hogy új koalícióban kell teljesítenie. Bianka egyébként a Smidt Múzeumért Alapítvány tagja, az önkéntesség mellett az emberközpontúság a vezérelve.

A cél közös, tehát nem jelenthet problémát a másikkal való munka - szögezték le a győztesek. Hivatalos beiktatásuk a március 15.-ei városi ünnepségen lesz.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére