Csökkenő szociális térítések, de jön a bölcsődei díj

bz • 2012. február 22., szerda •
Szeptembertől térítési díjat kell fizetni a városi fenntartású szombathelyi bölcsődékben. A képviselőtestület szerdai ülésén dönthet a Szociális és Családügyi bizottság előterjesztéséről. A gyermekek harmada továbbra is ingyen járhat majd bölcsbe és a térítési díj sem haladhatja meg a 18 900 forintot havonta. A holnapi közgyűlésen - amit a frisss.hu élőben közvetít - heves vita varható a témában.
Csökkenő szociális térítések, de jön a bölcsődei díj

Egy most januárban életbe lépett törvény ad lehetőséget az önkormányzatok számára, hogy térítési díjért cserébe biztosítsák a bölcsődei ellátást. Szombathelyen a 2012 szeptemberében kezdődő tanév lesz az első, hogy – az étkezési díjon felül – fizetni kell érte. A gazdasági helyzet és a normatíva csökkenése miatt döntöttek így – közölte mai sajtótájékoztatóján Szakály Gábor, a Szociális és Családügyi Bizottság elnöke. Mindemellett a város többi szociális szolgáltatása – egy kivételével – olcsóbb lesz, szögezte le Szakály. Idén ugyanis nem indulnak komolyabb beruházások, így a korábbi évektől eltérően azok ára nem jelenik meg a fizetendő díjakban.

A rendelettervezet szerint ebben az évben 2011-hez képest az étkeztetésért öt forinttal, a házi segítségnyújtásért száznyolcvanöt, a jelzőrendszeres házi segítségnyújtásért száztíz, az időskorúak gondozóházában hétszázöt forinttal kell kevesebbet fizetni. Szakály Gábor hangsúlyozta, a költségek tovább csökkenthetők, a szociális helyzet figyelembevételével. Többet kell viszont fizetni a családok átmeneti otthonában, öt forinttal.


Középen Szakály Gábor tanácsnok a mai sajtótájékoztatón

Aki önkormányzati bölcsődébe íratja gyermekét szeptembertől (esetleg már most is oda jár) fel kell készülnie az újabb díjtételekre. Egy gyermek egy év alatt több mint fél millió forintjába kerül az önkormányzatnak – tudtuk meg a tájékoztatón. Ez 47 ezer forintos havidíjat eredményezne, de az illetékes bizottságok 18 900 forintban maximálták a havonta fizetendő összeget. Ennyit azonban az előzetes kalkulációk alapján csak az ovisok 9%-a után kell fizetni. A valódi bölcsidíjat ugyanis az egy főre jutó jövedelem alapján sávosan számolják ki (lásd a táblázatot): annak legalább 1,2 és legfeljebb 6 százaléka, de minimum 1 000, maximum 18 900 forint.

A család egy főre jutó jövedelme: A térítési díj összege, az egy főre jutó jövedelem százalékában:
< 71 250 Ft 1,2% (minimum 1 000 Ft!)
71 251 Ft – 99 749 Ft 2,4%
99 750 Ft – 128 249 Ft 3,6%
128 250 Ft – 142 499 Ft 4,8%
>142 500 Ft 6% (maximum 18 900 Ft!)

A fenti változások csak akkor lépnek életbe, ha azokat csütörtökön a közgyűlés elfogadja.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére