Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon

• 2021. január 19., kedd •
Az elmúlt 24 órában 77-en hunytak el a koronavírussal öszefüggésben - utoljára november 9-én jelentettek ennél kevesebb áldozatot. A kórházi ellátásra szorulók száma is folyamatosan és jelentősen csökken.
Covid: újabb mélypontra süllyedt az elhunytak száma itthon

1241 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel mintegy 352 ezer főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma, közölte a koronavirus.gov.hu.

Elhunyt 77 többségében idős, krónikus beteg, így az áldozatok száma 11 341 főre emelkedett.

A statisztikák szerint ennél kevesebb halálesetet utoljára tavaly november 9-én regisztráltak, akkor 55-en hunytak el. Január 11-én pedig szintén 77 elhunytról érkezett jelentés.

A gyógyultak száma csaknem 229 ezer, az aktív fertőzöttek száma pedig 112 ezer alá csökkent. A fenti ábrán látszik, hogy utóbbi mutató körülbelül egy hónapja folyamatosan mérséklődik - akkor még csaknem 200 ezer aktív fertőzött volt.

Jelenleg 4345 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 329-en vannak lélegeztetőgépen. A kórházi ellátásra szorulók száma több mint egy hónapja csökken - december első felében még csaknem 7400-an voltak kórházban -, és a lélegeztetőgépen lévők száma is mintegy megfeleződött december elejéhez képest.

Jönnek a kínai vakcinák?

Ami az oltóanyagokat illeti, eddig közel 130 ezer emberre való vakcina érkezett az országba. Ezek nagy részét már beadták:

eddig csaknem 120 ezer ember kapott oltást, többségében egészségügyi dolgozó. Emellett tízezer, idősotthonban lakó és dolgozó oltása is megtörtént.

Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac). Ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével.

A Pfizer-vakcinából 2020. december 26-án, a Moderna-vakcinából január 12-én érkezett Magyarországra az első szállítmány.

Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért

keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

A miniszterelnök utasítására a Pénzügyminisztérium a napokban több tízmilliárd forintot különített a brüsszeli keretszerződésen kívüli vakcinák beszerzésére. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kapott felhatalmazást a kormánytól a tárgyalásokra Kínával és Oroszországgal.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakértői a napokban a Sinopharm kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcináinak gyártási folyamatait ellenőrizték Pekingben, és megállapították, hogy a kínai vakcina gyártása biztonságos körülmények között történik.

A kínai és az orosz vakcinát használják az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is.

Magyarország mindkét országgal felvette a kapcsolatot, és azok hatóságai pozitív tapasztalatokról számoltak be a Sinopharm kínai gyártó vakcinájával és az orosz oltóanyaggal kapcsolatban is, írja a koronavirus.gov.hu.


Forrás: privatbankar.hu
Kép: koronavirus.gov.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére