Bucsuban az új polgármesterrel újragondolták: együtt tesznek környezetük megszépítéséért

VN, fotó frisss • 2019. november 11., hétfő •
Társadalmi munkát hirdetett szombatra a falu lakosságának az önkormányzat. Az 578 lakosú településen minden segítő kéz sokat ér: ki az iskolaépületben, ki a szemétszedésben szorgoskodik - számolt be a megyei napilap.
Bucsuban az új polgármesterrel újragondolták: együtt tesznek környezetük megszépítéséért

Legalább hetvenen, több generáció jelentkezett Gál Sándor polgármester hívására, aki egy hétfői fórumon hirdette meg a társadalmi munkát. A reggel még szemerkélő eső sem szegte a munkakedvét a közösségért és a szebb környezetért tenni akaróknak Bucsuban. Bekapcsolódtak az önkéntes tűzoltók, a labdarúgók, a tekecsapat, az egyházközség tagjai; a népdalkör és a tánccsoport vállalták a virágültetést, a gyerekek szemetet szedtek.

A körforgalomnál dolgozók megnyírták az aranyesőbokrokat, krizantémot, árvácskát ültettek, a temetőnél kiszedték az elszáradt növényeket, a közterületeken lévő bokrokat, fákat visszavágták. Egy csapat gyerek indult felnőtt kísérővel, szemeteszsákokkal, kesztyűvel felszerelkezve – faluhatártól faluhatárig pásztázták és tisztították a terepet. Lomtalanítás is szerepelt a feladatok között: erős férfiak ürítették ki az óvoda épületét, rakták teherautóra a régi, már használhatatlan bútorokat. Ugyanígy a régi iskola épületéből is kihordtak minden lomot. A munkagépeket, traktorokat, teherautót a társadalmi munkára vállalkozók és helyi nagygazdák ajánlották fel.

Évek óta állt egy halomban a tűzifának való az iskolaudvaron – azt összevágták, és aki szombaton reggelig jelezte az igényét, annak kiszállították. Húsz egyedülálló, idős, rászoruló ember jutott így fához Bucsuban. A teendők között szerepelt még a játszótér, a melléképület, a kultúrház és az orvosi rendelő közötti garázs rendbetétele. Forralt bor, forró tea, védőitalok, hagymás zsíros kenyér adott erőt a fizikai munkához, ebédidőben csülkös babra hívták meg résztvevőket – azt Kispál Imre és Magyar Péter főzte.

– Sokat beszélgettem a falubeliekkel. Mindenkiben megvolt a szándék a rendrakásra. Tudtuk, hogy ez csak összefogással megvalósítható. A két domb között fekvő Bucsu mindig egy kis ékszerdoboz volt, szerettük volna rendezettebbé tenni. Egyértelműen közösségformáló a közös munka, sötétedésig folytatjuk – mondta a Vas Népének Gál Sándor.

Dr. Hende Csaba országgyűlési képviselő példaértékűnek nevezte a bucsuiak csapatmunkáját – délután a helyszínen értük el. – Fantasztikus, amit ez a hetven ember tett. Mind keményen dolgoztak. Köszönöm mindenkinek, hogy a nem éppen kellemes időjárás ellenére eljött, hozta a gépeit, eszközeit. Kitakarították a falut, így várják a karácsonyt. Megjegyezte még: a széles körű összefogást az is mutatja, hogy három polgármester is dolgozott a faluszépítésen. A jelenlegin kívül Paulovics János, aki két ciklussal korábban és Horváth József, aki a rendszerváltozás után volt a település első embere.

kapcsolódó galéria


TOP

közösség

további frisss

lap tetejére