Bővítették a pornóapáti törpe vízerőmű kapacitását

MTI • 2013. január 15., kedd •
Bővítették a pornóapáti törpe vízerőmű kapacitását, mintegy 300 millió forintos beruházás keretében.
Bővítették a pornóapáti törpe vízerőmű kapacitását

 

Fotó: pornoapati.hu

Az uniós és hazai pályázati forrásból az Új Széchenyi Terv keretében megvalósult beruházás a térség árvízvédelmét is szolgálja. A Pinka patakon mintegy száz éve épült vízerőművet korszerűsítették, egyben kapacitását is növelték - tájékoztatta Szele Rita, a vízierőművet üzemeltető gazdasági társaság munkatársa az MTI-t hétfőn.

A beruházás költségeinek 50 százalékát kitevő 147,8 millió forintos támogatást az Európai Regionális Fejlesztési Alap (ERFA) pályázati forrása biztosította, a bővítés fennmaradó részét az üzemeltető Rappold és Penz Kft. finanszírozta.

A felújításnak köszönhetően az eddigi, kézi mozgatású zsilipek helyett most automatikus működésű billenőtáblákkal vezetik el az áradó Pinka felesleges vizét. A projekt keretében megépült egyebek között egy új trafóállomás, valamint hidraulikus működtetésű árapasztó kapu, vízrávezető csatorna, elektromos mozgatású elzárókapu és egy 46 lépcsőfokos hallépcső is, amely biztosítja a halak számára a patak hosszirányban történő átjárhatóságát - fűzte hozzá.

Az erőmű a kapacitásbővítéssel 60-70 háztartás villamos energia szükségletét tudná kielégíteni - mondta el Szele Rita.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére