Botrányos lakossági fórum

EB • 2013. március 05., kedd •
Politikai harcok színtere lett a Szombathelyi Távhőszolgáltató által szervezett lakossági fórum a Vízöntő utcai telephelyre tervezett bio-fűtőmű kapcsán. Kommunikáció helyett egyoldalú tiltakozás, észérvek helyett haszonlesés - helyzetjelentés a Vízöntő utcából.

Névtelen szórólapokkal a zsebükben, dühvel a lelkükben érkeztek a környék és a város lakói a kedden délután fél ötre meghirdetett lakossági fórumra. Mint egy jó színházi előadás előtt, gyakoroltak, hangszálakat edzettek, szöveget ismételtek. Hasonló fogadtatásra készültünk, nem volt ez másként a Szentkirályra tervezett bioerőmű esetében és a Falco gyár fejlesztésével kapcsolatos fórumon sem.

Gyors szakmai tájékoztatás után minden kérdés megválaszolására lesz lehetőség - jelentette be az est konferansziéja, de heves tiltakozás tört ki. Nem, nem is érdekel minket! Először mi beszélünk - ilyen és ehhez hasonló mondatok visszhangzottak a teremben. Kompromisszumkészségnek, párbeszédnek a jelei sem mutatkoztak. Harrach Tibor, a Szombathelyi Távhőszolgáltató Kft. ügyvezetője belekezdett ugyan előadásába, de senki nem figyelt rá. Az emberek egymás között beszélgettek, vitatkoztak. Itt már minden kész tényként volt kezelve.

Előbb érezzük a dologban a kampány szagát, mint a fűtőmű füstjét, és sejtésünk igazolódni is látszik, mikor a tömegben felfedezni véljük a szocialista frakció nagyobb részét, erősítésként pedig magukkal hozták Ipkovich György és Nemény András országgyűlési képviselőket is. Utóbb kiderült, Dr. Czeglédy Csaba MSZP-s frakcióvezető nemcsak anyagilag segítette, de maga intézte a lakók fellebbezésének beadását is.

„Divathóbort” beruházás vagy ésszerű cselekedet?

A sátor előtt találkoztunk az egyik szombathelyi lakásszövetkezet vezetőjével, azt mondja, azért jött, hogy elmondja, a beruházással 3500 szombathelyi lakás fűtése kerülne kevesebbe. A hangulatot látva azonban ajtón kívül maradt, távoli szemlélőként. Mi bemerészkedtünk a sűrűjébe, éppen néhány fiatal próbálta meggyőzni a körülötte állókat, hogy legalább figyeljenek, éppen arról van szó, hogy Ausztriában hány ilyen fűtőmű üzemel már. Nem tették. Nem is kell ide mérnök, mindent tudnak - jegyzte meg az egyik úr közülük.

A fórum résztvevői a körzet képviselőjét hiányolták, és kérték, hogy az érdekeiket képviselje. Marton Zsolt alpolgármester úgy fogalmazott, nincs még végleges döntés, egyébként pedig értelmetlen bárkinek is a lakók ellen szervezni - szólal fel.

A történethez szorosan hozzá kapcsolódik, hogy 2003-ban a Mikes Kelemen utcában megkezdte működését a 7,5 megawattos faaprítékos bio-fűtőmű, a most tervezett 10 megawattos lenne. A szervezők terveztek egy buszos kirándulást, hogy közelről megnézzük, miként működik az előbbi; de a fórum résztvevői tiltakoztak ellene, lefújták a kezdeményezést.

Közgyűlési döntések

2010 februárjában Szombathely közgyűlése nyilvános ülésen, dr. Ipkovich György polgármester előterjesztése alapján döntött a Szombathelyi Vagyonhasznosító és Városgazdálkodási Zrt. és a Távhőszolgáltató Kft. 2010. évi üzleti tervének jóváhagyásáról. Az üzleti tervben szerepelt a bio-fűtőmű létesítése, mellyel kapcsolatban azt a módosító javaslatot fogadták el, hogy a „Vízöntő úti Távhőszolgáltató Kft. telephelyén létesítendő 8 MW. teljesítményű, faapríték tüzelésű kazánház telepítéséről a későbbiekben, önálló előterjesztés alapján hozza meg döntését.

Az önálló előterjesztés várhatóan a 2013. márciusi közgyűlésen kerül a képviselők elé. A beruházás előkészítéséről, azaz a tervezésről és az engedélyezési eljárás megkezdéséről az igazgatótanács, a felügyelőbizottság, a közgyűlés Pénzügyi Jogi és Gazdasági Bizottsága a 2012. évi üzleti terv elfogadása során döntött.

A bő két órás fórum végén Harrach Tibor azt mondta, nem akarnak szembe menni a lakossági ellenállással, miközben az egyik lakó már útlezárásokat tervez. Kettőn áll a vásár - tartja a mondás. Párbeszéd nélkül igen nehéz lesz.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére