Belső vizsgálat a szombathelyi kórházban: „Nem történt kegyeletsértés”

• 2020. november 27., péntek •
Nem történt kegyeletsértés – ezzel a megállapítással zárult a Markusovszky kórház belső vizsgálata. Több országos és helyi hírportál is foglalkozott azzal az olvasói levéllel, amelynek írója azt állította, hogy a kórházban kegyeletsértő módon „tárolták” az elhunytakat.
Belső vizsgálat a szombathelyi kórházban: „Nem történt kegyeletsértés”

Az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel a Markusovszky Egyetemi Oktatókórház főigazgatójához fordultunk. Prof. dr. Nagy Lajos válaszában azt írta: a Covid-járvány szempontjából lakosságarányosan Vas megye a leginkább érintett területek közé tartozik. Ezzel pedig együtt jár, hogy a kórházban ápolt Covid-fertőzöttek száma is jelentősen megnőtt. Az intézményben kialakított tíz Covid-osztályon pillanatnyilag 275 embert ápolnak, közülük 23-an igényelnek intenzív ellátást. Mint írta, az elmúlt hétvégén a Markusovszky kórházban a járvány következtében jelentősen megemelkedett a halálesetek száma is. Az intézmény belső vizsgálata azonban megállapította, hogy az elhunytakat vagy a rendelkezésre álló hűtőkben, vagy hűtött helyiségben oly módon helyezték el, hogy nem történt kegyeletsértés. Megtudtuk azt is, hogy a kórház patológiai osztályának bonctermében 31, külső telephelyein 12 férőhelyes halotthűtő van, a kórház vezetése és a Vas megyei temetkezési vállalkozók közötti egyeztetés eredményeként azonban jelentősen nő a hűtési kapacitás.

A főigazgató válaszában megjegyezte: a Markusovszky kórház minden egyes dolgozója erejét megfeszítve eddig is eredményesen kezelte a járványt, és a továbbiakban is mindent el fog követni a magas szintű betegellátás érdekében. A kórház lejáratására alkalmas információk egyoldalú közlését méltatlannak tartják.


Forrás: vaol.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére