Babaváró támogatás, továbbtanulás, 5%-os áfa - utánajártunk, hogy mi mozgatja most a szombathelyi ingatlanpiacot!

frisss • 2019. május 30., csütörtök •
Zsigmond Balázst, a szombathelyi Duna House ingatlaniroda tulajdonosát kérdeztük az aktualitásokról, és arról, hogy mire érdemes odafigyelni új építésű ingatlan vásárlásakor.
Babaváró támogatás, továbbtanulás, 5%-os áfa - utánajártunk, hogy mi mozgatja most a szombathelyi ingatlanpiacot!

Jelenleg milyen átlagos négyzetméterárak jellemzőek Szombathelyen? 
A használt lakások most 250-380 ezer Ft/m2 áron vannak. A szórásnak legnagyobb mértékben az állapot az oka, hiszen nem mindegy, hogy egy felújítandó, vagy egy szinte új, akár 1-2 éves lakásról beszélünk. Fontos azonban megjegyezni, hogy a használt lakások piacán a tégla és panellakások “összeértek”, már szinte nincs különbség az árak között. Az új építésű ingatlanoknál Szombathelyen most a 420-450 ezer Ft/m2 a jellemző.

Van, amire nagyobb a kereslet?
Az első hónapokban az irodánk által lebonyolított értékesítésben 46% lakás, 45% ház és 9% telek. A lakások jellemzően szombathelyiek, a házak háromnegyede viszont a környező településen cserélt gazdát. 

Sokakat érdekel, hogy hány százalékos alku a jellemző? Van erre statisztika?
Az új építésűeknél gyakorlatilag nincs. Használt ingatlanok esetén a nyugat-magyarországi átlag 3,5%, kifejezetten Szombathelyen ez 2,5%. Fontos hozzátenni, hogy ez akkor igaz, ha valóban piaci áron van meghirdetve az ingatlan. Sok esetben látunk, nagyon magas árakat egy-egy lakásnál, amit nem indokol a piac és ezeknél először csökken az ár, majd alkuval elviszik.
 
Tapasztalható-e emelkedés az előző év azonos időszakához képest? Ha igen, mekkora?
Az áremelkedés még mindig érezhető, de az előző évhez képest nincs nagy változás. Az alku mértéke szűkült, rengeteg az irányáras értékesítés.
 

Összehasonlító táblázat az átlagárakról - Forrás: www.dh.hu/barometer

Tapasztalható súlypont áthelyeződés? Lakásról házra, használtról új építésűre?
Rengeteg új lakás kelt el főleg 2018 végén és 2019 elején. Sok projektben szinte elfogytak a lakások, olyan helyeken is, ahol az átadás csak 2020-ban esedékes. Értelemszerűen az áfa változással együtt a kínálat is változik. Az új lakás értékesítése ugyan látványos, mert új épületek jelennek meg, de össz darab számban elenyésző a teljes ingatlan állományhoz képest és ezért a használt piac is pörög. Általában használtból költöznek új lakásba a tulajdonosok, azaz a kettő együtt mozog. 
 
Érzékelhető-e kivárás a ponthatárok kihirdetése vagy a babaváró támogatás bevezetése miatt?
Nem is annyira a ponthatárok inkább a babaváró támogatás miatt már most is vannak halasztott ügyek. Értelemszerűen, aki tud, fog is élni a kamatmentes szabad felhasználású hitel lehetőségével. Van több olyan ügylet, ahol már megtörtént a szerződéskötés is, de a finanszírozást elhalasztották, és abból fogják megoldani. A ponthatárok kihirdetésekor kis mértékű élénkülést lehet ugyan tapasztalni, de ez nem jelentős.
 
Jellemző-e még a befektetési célú vásárlás?
Igen, és mindaddig, amíg ilyen alacsony a betéti kamat, nem hinném, hogy lesz változás. Jellemző az is, ha nincs is meg egy-egy lakáshoz a teljes vételár, akkor kiegészítésnek vesznek fel annyi hitelt, amit a bérleti díj bőven tud fedezni. Még mindig előnyösebb, mint „parkoltatni” a pénzt a bankban. 
 
Jogos félelem az ismételt eladósodás? Mekkora önerő a jellemző? 
Fegyelmezettebbek a vásárlók, kevés az, aki a maximum hitelt veszi fel, az önerő nélküli vásárlás pedig szinte elenyésző.
 
Mi a helyzet az 5%-os ÁFA emelkedésével? Mire kell figyelnie a vásárlóknak?
Ez csak az új építésű projekteket érinti. Legfőképp arra kell rákérdezni, hogy mikor lett beadva az építési engedély. Ha 2018. november 1-je előtt, akkor 2023 végéig vonatkozik rá a kedvezményes adó. Ha csak 2018. november 1. után, akkor azzal kell számolni, hogy addig a készültségi szintig, ameddig 2019. december 31-ig eljut a kivitelezés az 5%-os áfa fizetendő, a 2020-ban elkészülő részre pedig a 27%-os.
 
Azt gondolnánk, hogy akkor egyszerűen kifizetjük előre a teljes vételárat és ezzel megoldódik a dolog…
Ehhez két dolog kell: nagyfokú bizalom a kivitelező irányába, illetve saját forrás. Aki banki hitelt, CSOK-ot igénybe vesz, azzal kell kalkulálnia, hogy ezek folyósítása - egy-két kivételtől eltekintve - készültségi szinthez, illetve használatbavételi engedélyhez kötött. Így nem lesz lehetőségük a megelőlegezésre. Ennek áthidalásában is segítséget nyújthat majd a Babaváró támogatás július 1-től.
 

közösség

további frisss

lap tetejére