Az egészségügyi dolgozók 3,7 százaléka lépett ki az állami egészségügyből

• 2021. március 04., csütörtök •
A korábban összesítettnél is többen maradtak az állami egészségügyben – közölte az Országos Kórházi Főigazgatóság.
Az egészségügyi dolgozók 3,7 százaléka lépett ki az állami egészségügyből

2021. március 1-jével az egészségügyi dolgozók 96,3%-a, több mint 106 ezer szakember választotta az egészségügyi szolgálati jogviszonyba lépést. Az előzetes adatokhoz képest jóval kevesebben, alig 4000-en döntöttek a kilépés mellett.

A végső adatok beérkezésével megállapítható, hogy a korábban összesítettnél is kevesebben, az egészségügyi dolgozók alig 3,6%-a döntött az állami struktúrából való távozás mellett. Ezzel párhuzamosan - a mai napig - közel 700 új belépő is érkezett a rendszerbe. A betegellátás mindenhol biztosított – olvasható az MTI OS-nek eljuttatott közleményben.

 Az egészségügyben dolgozók túlnyomó többsége, közel 106 ezer dolgozó írta alá az állami egészségügyi szolgálati jogviszonyba való átlépést. A korábbi híradásokkal ellentétben csak az érintettek 3,6%-a döntött a váltás mellett, összlétszámuk a 4000 főt éri el. A jogviszony a törvény erejénél fogja, március 1-jével szűnt meg, a jelenleg kieső dolgozói létszám nem haladja meg az éves fluktuáció időarányos részét.

Jelenleg is zajlik a felmérés, hogy a dolgozók milyen szakmai területekről távoztak. Ezzel párhuzamosan - a mai napig - közel 700 új belépő is érkezett a rendszerbe.

Így a magyar orvosok, szakdolgozók és egészségügyben dolgozók szakmai elkötelezettségének köszönhetően a betegellátást veszélyeztető helyzet sehol nem állt elő, mindössze egy-egy intézmény esetében merült fel átmeneti humánerőforrás-hiány – közölték. Az intézményvezetők tájékoztatása szerint belső átcsoportosítással minden intézmény képes kezelni a helyzetet. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a továbbiakban is folytatja a tárgyalásokat a felmerülő kérdések tisztázása érdekében az ágazat dolgozóival, szakmai szervezeteivel.


Forrás: portfolio.hu
Kép: Getty Images

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére