Az állam mindenkinek ingyenesen biztosítja az oltást

• 2021. március 05., péntek •
Annak is jár az ingyenes koronavírus elleni oltás, akinek tartozás miatt érvénytelenítették a tajszámát - hangsúlyozta Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára a Magyar Hírlapnak.
Az állam mindenkinek ingyenesen biztosítja az oltást

A lap pénteki számában Izer Norbert elmondta, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adatai szerint 2021. február 26-án még csaknem hetvennégyezer adózó tartozása haladta meg az egészségügyi szolgáltatási járulék hathavi mértékét.

A ténylegesen érintettek száma azonban ennél jóval kevesebb, a tartozók csaknem fele ugyanis hosszabb ideje külföldön él, csak ezt eddig - annak ellenére, hogy kellett volna - nem jelentették be az egészségbiztosítási szervnek. Esetükben egyébként utólag van lehetőség a járuléktartozás törlésére - tette hozzá.

Izer Norbert közölte, a NAV március 10-én adja át a több mint hathavi összeggel tartozók adatait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK).

AKI NEM TUDJA MEGFIZETNI A TARTOZÁSÁT, CSAK KÉRJEN FIZETÉSKÖNNYÍTÉST, A NAV RENDKÍVÜL MÉLTÁNYOSAN JÁR EL JÁRULÉKÜGYEKBEN.

Március 10-ig tehát még rendezhető a tartozás, és ebben partner az adóhivatal is: minden segítséget megad az érintetteknek, akik akár telefonon is jelentkezhetnek - mondta.

A NEAK március 10-én megkapja a hathavi járuléktartozást felhalmozók adatait, azt még összeveti saját nyilvántartásával is, és csak e dátumot követően érvényteleníti az érintettek taj-számát, ami azzal jár, hogy

AZ ÁLLAMI EGÉSZSÉGÜGYI SZOLGÁLTATÁS INGYENESEN MÁR NEM VEHETŐ IGÉNYBE ADDIG, AMÍG AZ ELMARADÁS MEGHALADJA A HATHAVI ÖSSZEGET,

azaz a 48 ezer forintot - olvasható a lapban.

Izer Norbert megjegyezte, törvény garantálja az ingyenes állami egészségügyi ellátást, többek között a nyugdíjasoknak, a diákoknak, a hajléktalanoknak, a munkanélkülieknek, a szociális ellátásra jogosultaknak és a kismamáknak.


Forrás: origo.hu
Kép: MTI/BALÁZS ATTILA

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére