Az áldozattá válás megelőzése,áldozat segítés Szombathelyen

Frisss • 2013. december 09., hétfő •
Tóth Györgyi, a NaNe Egyesület képviseletében előadást tartott múlt héten csütörtökön, az AGORA Szalonban.
Az áldozattá válás megelőzése,áldozat segítés Szombathelyen

Egyetlen közös vonás van azokban a nőkben, akiket bántalmaztak: ez pedig az, hogy volt egy személy az életükben, aki bántani akarta őket. A bántalmazás minden esetben annak a felelőssége, aki elköveti” – hangzott el többször is, hangsúlyozottan az előadás során.

A NaNe Egyesület mind a mai napig az egyetlen családon belüli erőszakra specializálódott női civil szervezet az országban, akik immár 13. éve fogadnak telefonhívásokat az ország minden részéről. Este hattól tíz óráig tartó ügyeletük napi 5-8 bántalmazással és családon belüli erőszakkal kapcsolatos ügyet regisztrál. (Bántalmazott nők és gyerekek segélyvonala: 06-80-505-101) www.nane.hu

A tartalmas előadás során hallhattunk az erőszak természetrajzáról, az agresszióról, a családon belüli erőszak fajtáiról, a nők elleni, és a párkapcsolati erőszakról részletesebben, hogy csak néhányat említsünk a témák közül. Megtudtuk, hogy Magyarországon (és Európa-szerte) minden harmadik, vagy negyedik felnőtt nőnek volt legalább egy olyan párkapcsolata, melyben őt rendszeresen érte fizikai erőszak – egy korábbi felmérés szerint. Az adatok és tények, melyek elhangzottak, megdöbbentőek. A bántalmazottak általában szégyellik, ami történik velük, s sok esetben nem mernek segítséget kérni, mert félnek. Gyakran hisznek abban, hogy a bántalmazó majd megváltozik, hiszen erre újra meg újra ígéretet tesz, s nehéz elfogadni, hogy a változásra tett ígéretek, a kapcsolat átmeneti javulásai nem eltérés a bántalmazó viselkedéstől, hanem a bántalmazás ciklikusságának része.

A Pálos Károly Szociális Szolgáltató Központ és Gyermekjóléti Szolgálat, valamint a Vas Megyei Kormányhivatal együttműködésével jelenleg zajló, „Az áldozattá válás megelőzése, áldozatsegítés Szombathelyen” című projekt keretében az alábbi telefonszámon várják a kollégák a családon belüli erőszakot elszenvedettek jelentkezését: 06/94/505-281. A két intézmény szakemberei minden esetben személyre szóló segítséget nyújtanak a hozzájuk fordulóknak.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére