Áradás: Körmendnél apad a Rába, mérséklik az árvízvédelmi készültséget (frissítve!)

bz, FE, MTI • 2012. november 06., kedd •
Levonulóban van az áradás a Rába körmendi szakaszán, ott délben másodfokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget - tájékoztatta a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője szerdán. Gaál Róbert elmondta, az árhullám jelenleg Körmend alatt tart, Magyarszecsődnél még folyik a védekezés, ehhez a vízügyi igazgatóság homokzsákokat biztosított. A vízszint ott is jelentősen csökkent.


Képünk illusztráció! (Körmendi Rába híd, 2009, forrás: idokep.hu)

 

A Csörnöc-völgyben lévő ártereken elöntések vannak, de ez ilyen vízállásnál természetes, a víz ezen a területen lakóingatlanokat nem veszélyeztet.

Csákánydoroszlónál a Dózsa-ligetben az ártéri területen épült ingatlanokat sikerült homokzsákokkal megvédeni, és a 86-os számú főutat sem kellett lezárni, sőt az út mellé tervezett nyúlgát megépítésére sem volt szükség kedden végül, hiszen a víz nem érte el az útpadkát.

Vízátfolyások miatt szerdán lezárták a Molnaszecsőd és Döröske közötti összekötő utat, ismét lehet viszont közlekedni Csákánydoroszló és Ivánc, valamint Rátót és Rábagyarmat között - mondta.

A Rábán levonuló árhullám a számítások szerint csütörtökön éri majd el Sárvár térségét, ott azonban alacsonyabb vízállásra számítanak, ezért a szakaszon valószínűleg nem lesz szükség fokozott árvízvédelmi készültség elrendelésére sem - közölte az igazgató.

Gaál Róbert szólt arról is, hogy a Murán jelenleg első fokú a készültség, de számításaik szerint másodfokú készültséget kell majd életbe léptetni.


Életbe lépett a másodfokú árvízvédelmi készültség a Rába körmendi szakaszán. A hidrológus szakemberek becslése szerint az árhullám tetőzése a késő esti órákban 440 centi körül várható. A kialakult árvíz miatta 86-os főúton a Csörnöc híd környékén vízátfolyások alakulhatnak ki, ezért a Nyugat-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság ott is felkészült a védekezési munkálatokra. Húsz közfoglalkoztatott pakolja a homokzsákokat, melyet szükség esetén a forgalmas út védelmére használnak, hogy azt ne kelljen lezárni.

Több vas megyei utat is értint a Rába áradása: már kedden hajnalban teljes szélességében lezárták a Csörötnekről a Rönökre és a Vasszentmihályra vezető, továbbá a Rábagyarmat – Rátót összekötő utat, kedden délutántól pedig nem lehet használni a Csákánydoroszló - Ivánc közötti szakaszt sem.

Szentgotthárdnál a gyors apadásnak köszönhetően a első fokúra mérsékelték az árvízvédelmi készültséget. 14 órakor 292 centiméteres vízállást regisztráltak a határmenti városban – tájékoztat közleményben a vízügyi igazgatóság. Az apadás ellenére a védekezési munkálatok folytatódnak és a figyelőszolgálatot is fenntartják.
 


Kedden délelőtt írtuk:

Jelenleg Szentgotthárdon van árvízvédelmi készültség. Vasárnap érte el térségünket az a front, amely 50-55 mm csapadékkal érkezett, mely 12 óra alatt hullott térségünkben. Már hétfő délután 1.fokú este pedig már 3. fokú árvízvédelmi készültség volt érvényben. Kedd hajnali két órakor tetőzött Szentgotthárdon a Rába 425 cm-es vízállással. Az apadás már itt megindult, az árhullám lefelé halad a Rábán. Legutóbb egyébként 2009 -ben volt nagyobb árvíz, most 80 cm-rel vagyunk ez alatt. Ennek megfelelően most kisebbek a védekezési munkák – tette hozzá a vezető.

Lengyel Zsolt, a Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság főügyeletese az MTI-nek azt mondta: Szentgotthárdnál az éjszaka a tűzoltók is segítettek, egy szivárgó árvízvédelmi támfalnál szivattyúztak. A hirtelen lehullott nagy mennyiségű eső miatt Szentgotthárdon és Körmenden pincéket is elöntött a víz, ezeken a helyeken is segítettek a tűzoltók.

Ami a lakott területeket érinti: Csörötneken okozott problémát a víz, ott az önkormányzattal együtt szervezték meg a védekezést, illetve Csákánydoroszlónál lehetnek még problémák lakott területen. A helyiek a védelmi munkára felkészültek. 15 ezer homokzsákot hozattak az igazgatóság munkatársai, segítve ezzel is a védekezést. A vízátfolyások miatt kedden hajnalban lezárták a Rátót és Rábagyarmat közötti alsórendű utat.

Szombathelyen a Gyöngyös vízgyűjtője is kapott az árhullámból, de már apadóban van. Szombathelyen nem kell tartani attól, hogy a Gyöngyös vagy a Perint kiöntene, mert a Lukácsháza felett épített árvíztározó zsilipjeivel szabályozzák a vízállást. Gaál Róbert ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Kőszeg védtelen egy nagyobb árhullám érkezése esetén.

Jelentős csapadékmennyiséget a következő napokban nem várnak, így az árhullám néhány nap alatt levonul majd.

közösség

további frisss

lap tetejére