Lánctalpakon jött a szabadság: 56 év után ’56-ról

EB • 2012. október 23., kedd •
Hiszek abban, hogy az 1956-os forradalomnak igenis volt értelme. Volt értelme, mert a magyarok bebizonyították, hogy nem félnek, hanem hisznek - fogalmazott Marton Zsolt alpolgármester az október 23-ai megemlékezésen. A Jáki úti temetőben kezdődött és ünnepi közgyűléssel ért véget az ünnepi műsor Szombathelyen.

Marton Zsolt az egykori pártelnökről és a ma küldetéséről

Welther Károly síremlékénél Dr. Torjay Valter, az 56-os Szövetség Vas Megyei Szervezetének örökös tiszteletbeli elnöke mondott megemlékező szavakat. Innen a Március 15. térre vonult az ünneplő tömeg. Eredetileg Soltész Miklós államtitkár tartott volna köszöntőt, de betegség miatt nem ért Szombathelyre. Helyette Marton Zsolt alpolgármester emlékezett meg az 1956-os forradalom-és szabadságharcról, aki egy szombathelyi vasutas történetén keresztül beszélt az akkori rendszerről, a fülét befogó és szemét eltakaró Európáról, a pesti srácok bátorságáról.

Hiszek abban, hogy az 1956-os forradalomnak igenis volt értelme. Volt értelme, mert Magyarország büszkén kiállt a világ elé, és közölte, nem kér a diktatúrából, nem kér a terrorból, nem kér az elnyomásból. Volt értelme, mert a magyarok bebizonyították, hogy nem félnek, hanem hisznek- fogalmazott.  Az igazi hősök ugyanis az adott percben nem tudják, hogy hősies tettet hajtanak végre, az igazi hősöket a hitük vezeti előre- tette hozzá.

Marton Zsolt hangsúlyozta, hogy az 1956-os forradalom leverése után magyar emberek tömegei kerültek börtönbe, vagy a bitófa alá. Sokan akkor eltemették hazánkat. Ám mégis élünk, fejlődünk, még ha időnként cinikus, gúnyos politikai erők azért is szurkolnak, hogy elbukjunk- folytatta. Azok szellemi örökösei, akik annak idején kinyitották a határt a szovjet tankoknak most is örülnének, ha az ország elbukna. Mi azonban nem ezekre a hangokra hallgatunk, hanem előre nézünk. Mert tudjuk, hogy bár sokan felteszik a kérdést, van-e még értelme hinni, van-e értelme küzdeni, azok a hősök, akik most itt vannak velünk, erőt adnak nekünk a folytatáshoz. Magyarország, köszöntelek a szívemhez legközelebb álló ünnepen- zárt az alpolgármester.

Az elesett szombathelyi nemzetőrök emlékére az 56-osok terén folytatódott az ünnepségsorozat. A Polgármesteri Hivatal Versmondó Stúdiója adott műsort, majd Lechner Ferenc, az 56-os Szövetség Országos Elnökségének tagja beszédében arra kérte a szombathelyi polgárokat, hogy keressék a történelem igaz arcát, ne hagyják, hogy a kommunizmus ideje alatt született csúsztatott nézetek terjedjenek.

Ma lassabban égő forradalom zajlik

A hagyományokhoz hűen a Városházán ünnepi közgyűlést tartottak. A Weöres Sándor Színház három művésze -Jordán Tamás, Horváth Ákos és Vass Szilárd- Bibó István kihallgatásának jegyzőkönyveiből idézett, Barták Balázs összeállításában. A  műsorban Jordán Tamás Bibó hangján szólalt meg.

Dr. Puskás Tivadar ünnepi beszédében párhuzamot vont múlt és jelen között. Ma is szabadságharcot vívunk a pénzvilág ellen, csak most fegyver nélkül tesszük - mondta. A polgármester az összefogás erejét hangsúlyozta, hisz csak úgy juthatunk előbbre, ha az egyén érdekei helyett a közösség érdekeit tartjuk szem előtt.

Építsük fel együtt Szombathelyt! - mondta. Az első jelek már mutatkoznak is - tette hozzá és beszélt a pénteki LUK csarnok átadóról és az épülő 86-osról is.

20.454 nappal, azaz 56 évvel ezelőtt kezdődött az a forradalom, amely egyszerre büszkeséget, hitet és fájdalmat is jelent nekünk, magyaroknak. Büszkék vagyunk arra, hogy kiálltunk önmagunkért, hittünk a nemzet erejében és mertünk harcolni céljainkért. Gyász és fájdalom van bennünk a külvilág akkori – remélem, a történelem most nem ismétli önmagát – értetlensége és a megtorlás áldozatai miatt. 1956 a diktatúrák és az elnyomás elleni szabadságharc örök jelképe nemzetünk és a világ történelmében egyaránt- fogalmazott dr. Puskás Tivadar.

kapcsolódó galéria


közösség

további frisss

lap tetejére