"Alpolgármester úr, ne a telefonját csapkodja, hanem rám figyeljen!"

sd • 2020. szeptember 24., csütörtök •
Czeglédy Csaba felszólítását nem vette jó néven Horváth Attila azt követően, hogy a képviselő számonkérte az alpolgármestert, mivel nem végeztetett állapotfelmérést a SZOVA munkatársaival a volt szombathelyi MÁV-óvoda épületén, amire egyébként a városnak elővásárlási joga volt.
Alpolgármester úr, ne a telefonját csapkodja, hanem rám figyeljen!

Nem sokáig jutottak a képviselők a csütörtöki közgyűlés első felében, ebédszünetig mindössze az első napirenden sikerült túllendülni. Az iram nem igazán változott a továbbiakban sem, este hat órakor is még csak az 5-ös napirend volt terítéken.

Nemény András polgármester az ez évi költségvetésről szóló önkormányzati rendelet III. számú módosításával összefüggésben elmondta, hogy a legfontosabb prioritások között továbbra is a folyamatban lévő projektek lezárása szerepel, újakat nem indítanak. Beszélt arról a megtakarító csomagról, amelyet azért kellett elkészíteni, mivel a pandémia miatt visszaesett az ipar teljesítménye, és vele együtt a várható iparűzési adó mennyisége is.
Illés Károly (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint fontos lenne, hogy a város kipótolja az egyetemi gépészképzésben fennálló költségvetési hiányt, hiszen Szombathely gazdasági jövőjét teszik kockára akkor, ha a szakot nem sikerül megmenteni. Említést tette a kórház támogatásáról is, ehhez később Kecskés László, az Egészségügyi Szakmai Bizottság elnöke is csatlakozott. Ezzel együtt a kormánypárti képviselők több olyan területet is szóba hoztak, ahol plusz pénzeket lehetne spórolni.

Ezek közé tartozik a Médiaközpont, ahol Horváth Gábor tájékoztatása szerint éves szinten több mint 7 millió forintot lehetne spórolni csak azzal, hogy a szakmai tanácsadónak odatett ugytudjuk.hu főszerkesztőnek, Farkas Balázsnak megköszönik a közreműködését, akinek tevékenysége egyébként kimerült a semmittevésben. Ez derült ki ugyanis a képviselő rögtönzött "közvéleménykutatásából", amit a ügyvezetőjelöltek meghallgatása során végzett. Tudniillik a bizottsági meghallgatásuk alkalmával egyikük sem tudott arra a kérdésre válaszolni, hogy mit csinál a Médiaközpontban Farkas Balázs. Horváth Gábor egyébként, mint az intézmény felügyelő bizottsági tagja kikérte a cég több munkatársának is a véleményét a lehetséges új ügyvezető személyét illetően, a többség a jelenlegi vezetés mellett tette le a voksát. Az új cégvezetőről várhatóan késő este zárt ajtók mögött dönt a közgyűlés.
 
A költségvetéssel kapcsolatos módosítást végül elfogadta a testület.

Az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságokkal összefüggő féléves beszámolók tárgyalása során újabb vitacunami alakult ki a teremben. Lendvai Ferenc a Költségvetési Ellenőrző Szakmai Bizottság elnökeként tájékoztatta a közgyűlést, hogy a SZOVA, a Weöres Sándor Színház, a Médiaközpont, a Haladás Sportkomplexum, a Szompark, és a SZOVA Szállodaüzemeltető Kft. beszámolóját nem fogadták el a tagok.

A vita során szóba került a Vasivíz és a SZOVA is, előbbi a céget vezetők tiszteletdíjának emelése miatt, utóbbi pedig azért, mert nem történt fizetésemelés a dolgozók körében. Ekkor kapott szót Németh Gábor, a SZOVA vezérigazgatója, aki tájékoztatást adott a cég jelenlegi helyzetéről és leszögezte, hogy bár 10 százalékos béremelést terveztek idén a Zrt-nél, sajnos a pandémia miatt kényszerhelyzetbe kerültek és béremelés helyett inkább megőriztek minden munkahelyet.
A Vasivízzel kapcsolatban Koczka Tibor (Pro Savaria) kért szót, közölte, hogy törvényes úton szavazták meg, hogy emelkedtek a fizetések a társaságnál, majd újfent a korábbi vezérigazgató, Molnár Miklós védelmére kelt és több esetre hivatkozva előhozakodott azzal, hogy legyen Molnár ismét a cég vezetője. Erre rátett még egy lapáttal Czeglédy képviselő is, mondván, hogy most bátornak kell lennie a városvezetésnek, vissza kell térniük az eredeti elképzelésekhez és válasszák meg újra Molnárt vezérigazgatónak. A polgármester azonban hajthatalannak tűnt, kilátásba helyezte, hogy ha Molnár pert nyer novemberben, még az is lehet, hogy kezdeményezi majd a pozíciójába való visszahelyezését.

A Haladás Sportkomplexum kapcsán pedig most látott napvilágot az a hír, miszerint távozik a jelenlegi ügyvezető, akinek helyét Kovács Cecília veszi majd át. Koczka Tibor pedig egy újabb élelmes módosító határozati javaslattal rukkolt elő, miszerint a város adja vissza a létesítményt az államnak jelképes 1 forintért, mert sem a fenntartása nem megoldott, sem pedig az, hogy a HVSE sportolóin kívül ki teheti még oda be a lábát. Szerinte az SZKKA-nak és a Skorpió Box Clubnak is ott lenne a helye.


Illés Károly frakcióvezető arra emlékeztette a jelenlegi baloldali városvezetést, hogy a drága mostohagyereknek titulált sportkomplexum megépítését első ízben még Ipkovich György korábbi polgármester kérvényezte Orbán Viktor miniszterelnöknél. Egyúttal üdvözölte, hogy a Médiaközpontnál tapasztalt tavalyi túlköltekezésnek idén már gátat szabott a jelenlegi vezetőség a költségmegtakarításokkal, és a felesleges szerződések megszüntetésével.

"Alpolgármester úr ne a telefonját csapkodja, hanem rám figyeljen!" - szólította fel Czeglédy Csaba Horváth Attilát az 5-ös napirendi pont tárgyalásakor. A magát független képviselőnek valló Czeglédy mindezt azért tette egykori párttársával szemben, mert az alpolgármester nem tudott pontos információkkal szolgálni az egykori MÁV-óvoda épületének jelenlegi állapotáról, mivel nem készíttetett ilyen jellegű felmérést. Az ingatlan  megvásárlását egyébként többen is támogatták, de végül a város nem élt elővásárlási jogával.

A közgyűlés további menetét pénteken foglaljuk össze, a városvezetők és a frakciók értékelését követően.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére