Alkotmánymódosítás - Fidesz: az EP baloldali és liberális frakciói fejezzék be felelőtlen politikai játékukat

MTI • 2013. március 12., kedd •
Közös közleményben szólították fel kedden a Fidesz-KDNP európai parlamenti (EP-)képviselői az EP baloldali és liberális frakcióit, hogy fejezzék be a magyar alaptörvény módosítása kapcsán folytatott felelőtlen politikai játékukat.

A kormánypártok EP-küldöttsége közleményében annak a meggyőződésének ad hangot, hogy az elmúlt években az EP szocialista, liberális, zöld és kommunista frakciói számtalan esetben jelentették már ki: Magyarországon vége a demokráciának.

"Hisztériájuk minden korábbi esetben megalapozatlannak bizonyult: Magyarország egy jól működő demokrácia, ahol a sajtószabadság biztosított, a polgárok szabadon gyakorolhatják a gyülekezési jogot, a bíróságok függetlenek, a fékek és ellensúlyok betöltik funkciójukat" - áll a kommünikében.

A fideszes és kereszténydemokrata EP-küldöttség közleményében kijelenti, hogy "ezekben a napokban ismételten, a korábbi évekéhez hasonló, a magyar kormány elleni abszurd rágalomhadjárat szemtanúi lehetünk az európai baloldal részéről". A Fidesz európai parlamenti képviselőcsoportja közleményében határozottan visszautasítja az EP baloldali frakciói által tett, megalapozatlan, politikai indíttatású vádakat és az általuk alkalmazott kettős mércét. Kijelentéseik elfogultak és nem rendelkeznek a szükséges objektív jogi érvekkel - szögezik le közleményükben a jobboldali magyar képviselők.

Úgy érvelnek, hogy a hétfőn az alaptörvénybe emelt rendelkezések döntő többsége már 2012 januárja óta hatályban van, és ezeket korábban egyetlen európai intézmény sem bírálta.

"Az Alkotmánybíróság 2012. évi decemberi döntése az Alaptörvény átmeneti rendelkezései közül többet formai, és nem tartalmi okokra hivatkozva érvénytelenített, kijelentve hogy ezen rendelkezések egy részét jellegük okán az Alaptörvény részévé kell tenni. Ezen rendelkezéseknek az Alaptörvénybe történő beemelésével az Országgyűlés pusztán orvosolta az Alkotmánybíróság által alkotmányellenesnek minősített helyzetet, tehát demokratikus kötelezettségének tett eleget" - fogalmaz a fideszes EP-küldöttség.

Közleményükben fontosnak tartják hangsúlyozni, hogy az elmúlt években a magyar jobboldali kormány már számtalan esetben kinyilvánította elkötelezettségét az európai értékek és szabályok iránt. A magyar kormány számos kérdésben konstruktívan együttműködik az Európai Bizottsággal és a Velencei Bizottsággal - állapítja meg a magyar néppárti küldöttség, és aláhúzza, hogy a magyar kormány most is készen áll a konzultációra az alaptörvény módosításáról, és kikéri a Velencei Bizottság véleményét.

"A magyar kormány kész megoldást találni bármilyen, az illetékes európai szerv által tett tényszerű és objektív észrevételre. Ez egyértelmű elköteleződés az uniós szabályok tiszteletben tartása és az együttműködés mellett" - áll a képviselők közleményében.

A képviselőcsoport tagjai leszögezik, hogy a magyar alkotmánymódosítás kapcsán az EP baloldali és liberális frakcióinak vádjai alaptalanok és pusztán politikai célokat szolgálnak: a hisztériakeltést és a magyar kormány lejáratását.

"Ezek a támadások egyben a kampányuk kezdetének is tekinthetőek. Ezek a felelőtlen lépések aláássák a magyar embereknek az Európai Unióba vetett bizalmát és az Európai Parlament hitelességét, és a szélsőséges politikai erők megerősödéséhez és az unióval szembeni bizalmatlanság megerősödéséhez vezetnek" - áll a Fidesz-KDNP EP-csoportjának közleményben.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére