Alagutat ástak Izraelbe

MTI • 2018. április 16., hétfő •

Az izraeli hadsereg használhatatlanná tette a Gázai övezetből Izrael felé fúrt eddigi legmélyebb és leghosszabb alagutat.

A járatot támadók becsempészésére használták volna. Izraeli források szerint a föld alatti járatot Gáza északi részén kezdték el ásni, s az építők már néhány méterrel Izrael területe alatt voltak. Jonathan Conricus, a hadsereg szóvivője szerint a járatot olyan anyaggal tömték be, amely hosszú időre megakadályozza az alagút használatát.

A titkos jártatnak egyébként még nem volt kész az izraeli oldalon lévő kijárata. A gázai oldalon az alagút több kilométer hosszú volt, s összeköttetésben volt több más járattal is. A nagy alagutat azért építették, hogy a Hamasz nevű szervezet aktivistái észrevétlenül bejuthassanak Izrael területére. Az izraeli hadsereg új technikai eszközökkel kutat az újabb és újabb alagutak után, az utóbbi hetekben már öt kisebb járatot is felfedeztek. A tervek szerint a Gázát a jövőben nem csak föld fölötti kerítéssel választják el Izraeltől: a betonfal a föld alatt is folytatódni fog.
 

közösség

további frisss

lap tetejére