Agora-megszüntetés – tiltakozik a Fidesz

• 2021. január 22., péntek •
Magyarázza meg a városvezetés, és tárgyalják meg a bizottságok az Agorával kapcsolatos javaslatokat! – ezt kéri a szombathelyi Fidesz. Sajtóközleményüket az alábbiakban közöljük.
Agora-megszüntetés – tiltakozik a Fidesz

Tiltakozunk az Agora megszüntetése ellen!

Egészen eddig úgy tudtuk, hogy január 22. a Magyar Kultúra Napja. Ám Szombathelyen sajnos mától egyúttal a város kulturális életét hosszú évek óta szervező és meghatározó AGORA Szombathelyi Kulturális Központ megszüntetésének napja is.
Nemény András polgármester és „nagyszerű csapata” – ki tudja, mitől megihletve – éppen Kölcsey Ferenc nemzeti imájának születésnapját tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy a városunk legfontosabb kulturális intézményét – a Médiaközpontba való beolvasztásra való hamis hivatkozás örve alatt – gyakorlatilag megszüntesse.
A 2007 óta számos kulturális-közművelődési funkciót ellátó intézmény (amelynek részei: a Művelődési és Sportház,  a Savaria Filmszínház,  a KRESZ-park, a Felsőcsatári Gyermeküdülő, az Oladi Művelődési Központ valamint a Nyitra Utcai ÁMK) tehát a teljesen más funkciókat ellátó Médiaközponthoz kerül. Ahogyan Horváth Soma alpolgármester fogalmazott: az Agora intézményként szűnik meg, kft.-ként működik tovább, a Médiaközponttal közös cégben. Neve is más lesz, hogy mi, azt nem árulta el. (Csak remélni tudjuk, hogy a víztornyot polipra átkeresztelő keresztapaként nem hasonló „kreatív” megoldásban gondolkodik.)
A FIDESZ Szombathelyi Szervezete megdöbbenve figyeli a történéseket, egyúttal határozottan tiltakozik az ellen, hogy ilyen nagy horderejű – sok remek szakember egzisztenciáját is súlyosan érintő - döntés előtt nemcsak hogy nem kérték ki a véleményét, hanem még csak tájékoztatást sem kapott. Ráadásul információink szerint – az átalakítás címszó alatt – néhány a Sportházban működő kulturális egyesület kiakolbólítása is elkezdődött.
Mint Szombathely kultúrájáért (is) felelősséget érző szervezet azonnali magyarázatot és a közgyűlés szakmai bizottságainak összehívását követeljük! Szeretnénk tisztán látni, valamint színvallásra késztetni azokat, akik a Nyugat Királynőjének kultúráját éppen a kultúra ünnepnapján ellehetetleníteni készülnek.

FIDESZ Szombathelyi Szervezete


Kép: fesz.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére