Adóemelések és a "Bercsényis-ügy" a közgyűlésen

bz • 2011. december 17., szombat •
Nem kevesebb, mint három órán át tárgyalták a Bercsényi iskolában történtek ügyét csütörtökön a szombathelyi közgyűlésben. A helyi adók emeléséről és a tervezett biomassza-fűtőművel kapcsolatban is döntöttek a képviselők.
Adóemelések és a Bercsényis-ügy a közgyűlésen

Folytatódott a Bercsényi iskola igazgatónőjének ügye az év utolsó közgyűlésén. Csütörtök este, a zárt ülésen a képviselők – nem rendelkezvén kellő információval - lezárták az intézményvezető ellen zajló  vizsgálatot. A Frisss.hu korábban már beszámolt róla, hogy belső vizsgálat folyik az önkormányzatnál a Bercsényi Miklós Általános Iskola gazdálkodásával kapcsolatban. Akkor úgy tudtuk, hogy elsősorban a bérek és különböző jutalmak kifizetésével kapcsolatos szabálytalanságot tártak fel a revizorok. Cikkünkre válaszolva Fokiné Rácz Ilona, igazgató, közölte nem történt szabálytalanság.

Információink szerint a decemberi közgyűlésen a napirendi pont tárgyalásának kezdetén közölte az érintett ügyvédje, hogy szabálytalanul folyik az eljárás, mert a vizsgálóbiztos a vizsgált személlyel azonos beosztású volt. A közgyűlés ezért úgy döntött, az egyik képviselőnek kell folytatnia az eljárást. Ekkor pedig megállapították, hogy nem áll rendelkezésre annyi információ, amely alapján megfelelő döntést hozhatnának. Most a rendőrségen a sor, hogy eldöntse történt-e szabálytalanság az intézmény gazdálkodásában.

Biomassza-fűtőmű

Csak a projektre vonatkozó környezetvédelmi hatástanulmány, valamint a lakosság véleményének ismeretében dönt a közgyűlés arról, épülhet-e biomassza-fűtőmű Szombathely környékén – olvasható az év utolsó közgyűlésének előterjesztései között. A szocialista képviselők üdvözölték a terveket, az LMP részéről azonban a forgácslap gyár esetéből kiindulva aggodalmak fogalmazódnak meg a beruházás környezetterhelését illetően.

Helyi adók

Január elsejei hatállyal növelték meg a helyi adók mértékét a képviselők. A bevételek meghatározó részét a helyi iparűzési adóból teszi ki. A jövőben az a vállalkozó mentesül ez alól, amelynek a vállalkozási szintű adóalapja nem haladja meg a 1,2 millió forintot. A mentességi határ 1,2 millióra történő leszállításával 1300 adózót vonnánk be az adóztatásba.

Emelkedik az idegenforgalmi adó is, személyenként és vendégéjszakánként 400 forintra. Az ebből várt másfél millió forint bevétel növekedés megfizetése nem a helyi lakosságot és vállalkozásokat terheli, hanem azokat, akik Szombathelyen legalább egy vendégéjszakát eltöltenek. A vendégéjszakánkénti 40 forintos emelkedés a szállásdíjak arányában nem eredményezne számottevő változást az ide látogatók kiadásai között – véli a városvezetés. Az építményadó megfizetése alól továbbra is mentesülnek a lakás célra hasznosított ingatlanok.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére