A véleményszabadság vége?

szöveg: A • 2020. szeptember 02., szerda •
Meddig terjed egy válsághelyzetben az aktuális kormányzat hatalma? Hol van a határ a véleménydiktatúra és a józan ész vezérelte korlátozások között?
A véleményszabadság vége?

A német kormány nemrég jelentette be, hogy betiltja a koronavírus-politikával szembeni kritikus tüntetést. Első olvasatra ez talán úgy hangzik, mintha a kormánypárt az övével ellenkező véleményeket próbálná elnémítani a fertőzésveszélyre hivatkozva. De vajon tényleg ez áll a dolgok hátterében?

Egy jól működő polgári, demokratikus társadalomban igenis van létjogosultsága az ellenvéleménynek. Sőt mi több, elengedhetetlen, hogy legyenek ellenvélemények. Az egészséges társadalom egyik legfőbb ismérve az, hogy minden vélemény számára teret biztosít. Még azokénak is, akik a szájat és orrot eltakaró védőmaszkot „Merkel-rongynak” vagy „szájkosárnak” nevezik, és nem hajlandók azt viselni. Ha valaki szerint a koronavírus nem több, mint egy paranoid rémképzet, puszta kitaláció; az emberi méltóságát annak is tiszteletben kell tartani.

A német kormány koronavírus-válság kezelésével szembeni kritikus aktivisták a saját felelősségükre döntöttek úgy, hogy - nem törődve a fertőzésveszéllyel - utcára vonulnak, holott igenis nagy esély van rá, hogy egy ilyen tömegrendezvényen pillanatokon belül elszabadulhat a vírus. Persze, jól tudjuk, van, hogy csak influenzaszerű tünetekkel jár. De mi van azokkal az állampolgárokkal, akik nem értenek egyet a tüntetőkkel, nem vesznek részt a demonstráción, mégis elkapják a betegséget?

Mint azt korábban is láttuk, a koronavírus-tagadók, valamint a német koronavírus-politika kritikusai egy hangos kisebbséget alkotnak. Igen, a kormány a kisebbségi véleménynek is köteles teret adni. Ugyanakkor köteles megvédeni az állampolgárokat az újabb fertőzési hullámmal szemben. Egy ilyen helyzetben pedig az emberek egészsége előbbre való, mint az, hogy egy tüntetésnek teret adjanak. Azoknak, akik most felháborodtak, amiért nem vonulhatnak utcára a maszkviselés ellen tüntetni, nem ártana egy kicsit másokra, például az idősekre is gondolni. A véleménynyilvánítás szabadsága mindenkit megillet. De mások életét ok nélkül veszélyeztetni már senkinek sincs joga.

 

szöveg: A

Kép: MTI-archív, 2020.08.01., Berlin

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére