A vasi erdő őrei

Szponzorált tartalom • 2019. március 17., vasárnap •
Sokszor, amikor az erdőkben túrázunk, vagy a tanösvényeken kirándulunk, nem is gondolunk arra a mindennapi munkára, amelyet az erdészek végeznek el, hogy a rájuk bízott területeket, az ott élő növény és állatvilágot megóvják. Az erdészek nem főszereplői a média híradásainak sem pedig közösségi média hírfolyamának, pedig nekik is köszönhetjük, hogy értékes természeti környezetünk épségben megmarad az utókor számára. Érdemes lenne többet tudni az ő munkájukról is.
A vasi erdő őrei

Vas hazánk egy egyik legerdősültebb megyéje, így a Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársainak bőven akad munkája. Nem könnyű válaszolni, ha azt kérdezzük, mivel foglalkoznak az erdészek. Egyre sokrétűbb lett a munkájuk, a korábbi időkhöz képest ugyanis egyre több feladatot látnak el. Mindezt azért is, hogy az erdőket, a növény- és állatvilágukat megóvják, és mindezt nekünk “városlakóknak”, túrázóknak is megmutassák.

 

Különös kapcsolat fűzi az erdőgazdálkodást a természetvédelemhez. A gazdaságnak szüksége van a faanyagra, így gazdálkodni kell az erdővel. Azonban az erdőgazdaság munkatársai azok, akik pontosan tudják, hogy mennyi fát kell kitermelni, mikor és hol. A vasi erdészek gondosan óvják a rájuk bízott erdő fa- és vadállományát, illetve a teljes életközösséget. A fakitermelést pedig olyan módon hajtják végre, hogy a megyei erdők területe és élőfakészlete folyamatosan gyarapszik. Az erdészek nem csak gazdái az erdőnek – természetvédők is egyben.

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. hat vadászterületet kezel, ahol megőrzi a természeti értékekben és vadban gazdag táj értékes vadászati örökségét. A társaság színvonalas szolgáltatásokat biztosít a vadászvendégeinek, ugyanakkor kiemelten figyel a faj- és élőhelyvédelemre is.

 

A hagyományos gazdálkodási feladatokon túl egyre nagyobb szerepet kapnak az iskolások környezeti nevelésben is. Mondhatjuk: pedagógusok is az erdészek. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. erdei iskolái és tanösvényei a legjobb “intézmények”, ahol a gyermekeknek megmutathatják az erdő világát, az ott élő állatokat, vagy éppen az erdőben dolgozó ember munkáját. A társaság tanösvényei mellett a Stájer-házi Erdészeti Erdei Iskola és a Szombathelyi Erdészeti Zrt. Központ várja az iskolásokat.

 

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. munkatársainak feladatai közé tartoznak a turistautak, egyre népszerűbb zarándok útvonalak, vagy parkerdők és kilátók fenntartása és bővítése is. Van bőven tennivalója az erdőgazdaságnak, hiszen a megye változatos természeti környezete számtalan turistát vonz.  Nem csak magyar, hanem külföldi bakancsos túrázók népszerű célpontjai a Kőszegi-hegység és az Őrség területe. A Társaság kezelésében lévő erdőterületeken jelentős hosszban halad az Országos Kéktúra és a Rockenbauer Pál Dél-dunántúli Kéktúra számos szakasza.

 

Érdemes felkeresni a Szombathelyi Erdészeti Zrt. honlapját, utána pedig elindulni valamelyik vasi erdei túraútvonalon.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére