A tavaszi ünnep, március idusa

bz • 2012. március 12., hétfő •
Március 15-e, az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc emlékezetének ünnepe. Ezen írásunkban minden fontosat összefoglalunk, amit egy szombathelyinek az ünnepről idén tudnia kell.
A tavaszi ünnep, március idusa

Amikor magamban elképzelem a Március 15-i eseményeket, mindig verőfényes napsütésben játszódik: nyomtatják a Tizenkét pontot és a Nemzeti Dalt a nyomdában, Petőfi és kollégái a múzeum lépcsőjén szavalnak, a tömeg Táncsics kiszabadítására indul – mindenkinek ismerős a történet. Olajozottan tör ki a forradalom, mindenki tudja és teszi a dolgát. A történelmet akkor (is) a húszévesek írták. Mi már csak emlékezhetünk, és lubickolhatunk az 1848. március 15-i események fényében. Az akkor induló szabadságharc olyan erővel sújtott oda, hogy az osztrák hadsereg hiábavaló leverési kísérletei csak orosz segítséggel értek célba. Üzenete a jövőbe máig a nemzeti mitológia része. Talán az egyetlen olyan nemzeti ünnepünk, amellyel idősek és fiatalok egyaránt könnyen azonosulnak: derűs, lendületes, lelkesítő.

Az ünnepi rendezvények miatt Szombathely több pontján forgalmi rend változásra és forgalomkorlátozásra kell számítani

2012. március 15-én délelőtt
9.40-től 10.20-ig a Március 15. téren zajló események miatt a Március 15. tér – Deák F. u., 18-as honvéd u. - Wesselényi M. u., Szelestey L. u. - Wesselényi M. u., Petőfi S. u. - Kőszegi u.- Paragvári u., Karinthy F. u. - Liszt F. u. kereszteződések által határolt terület lezárásra kerül.
Átvonulás ideje alatt kb. 10.20 – kb. 10.30 között rövid idejű részleges zárásra kell számítani a Petőfi Sándor utca, Ady tér, Sörház utca és az ezekbe torkolló utcákban.
10.20-tól kb. délig a Petőfi Sándor szobor környékén zajló rendezvények miatt a Sörház utca a Brutscher József utcától és a Hollán Ernő utca a Kiskar utcáig lezárásra kerül. A rendőrség a fenti időpontokban és helyeken a gépjármű forgalmat eltereli.


A Vasi Volán Zrt. tájékoztatja az Utazóközönséget, hogy Szombathely Megyei Jogú Város 2012. március 15-i ünnepi rendezvényei miatt az érintett helyi járati autóbuszok az alábbiak szerint közlekednek:

9.40 -10.20 között: A Vasútállomásról induló és a Vasútállomásra érkező „1”-es viszonylatszámú autóbuszok nem érintik a Szelestey u. 27., Március 15. tér, Berzsenyi Könyvtár, Paragvári utcai Általános Iskola, Horváth Boldizsár krt. és MÁV Zrt. Területi Igazgatóság elnevezésű megállóhelyeket.
A járatok a Horváth Boldizsár krt-on a Kórház elnevezésű megállóhelyen állnak meg.

10.30-12.00 között: A „35”, „8”-as vonalszámú járatok nem érintik az Autóbusz állomás és Nyomda (Aut.áll. irányába) elnevezésű megállóhelyeket, ideiglenesen a NY-Mo-i Egyetem és Óperint Üzletház megállóhelyeken állnak meg.

 Az ünnepség befejezése után áll vissza az eredeti forgalmi rend.

Népszerűsége természetesen akár olyan prózai okoknak is betudható, hogy a hosszú sötét és hideg tél után ilyenkor válik egyértelművé a tavasz kellemes meleg, megújulást hozó szele. Akár így, akár nem így,  idén is megünnepeljük március idusát. Szombathelyen már 13-án, kedden elindulnak a kísérőrendezvények: aznap 16.30-kor az AGORA – Savaria Filmszínházban Az ember tragédiája című filmet mutatják be, majd közönségtalálkozót is szerveznek Jankovics Marcell filmrendezővel. A programok sora másnap – március 14-én, szerdán – folytatódik: 13.30-kor a Vas Megyei és a Szombathelyi Önkormányzat tart koszorúzási ünnepséget Gróf Batthyány Lajos szobránál. 16 órakor kezdődik a Klapka György Emléknap a Vasi Múzeumfalu hagyományőrző rendezvénye.

Az ünnepnapon szinte egész nap találhatnak kedvükre való eseményt az emlékezni vagy kikapcsolódni vágyók: 9.30-kor indul a Huszárok felvonulása a Történelmi Témaparktól a Petőfi Sándor-szoborig. (Útvonal: Történelmi Témapark – Fő tér – Március 15. tér – Ady tér) 10 órakor katonai tiszteletadással vonják fel az Országzászlót a Március 15. téren, majd ugyanott az OÁMK Simon István Utcai Általános Iskola és a Teleki Blanka Szakképző Iskola diákjainak ünnepi műsorát lehet megnézni. A programok 10.30-tól az Ady téren, a Petőfi-szobornál folytatódnak. „Hazám, hazám, te mindenem!” az ünnepi műsorban közreműködnek: Szabó Tibor, Müller Péter, a Polgármesteri Hivatal Versmondó Stúdiója az Ungaresca Táncegyüttes, Boglya Népzenei Együttes, MUTE Ifjúsági Színtársulat, Korponay Zsófi. A rendezvényen ünnepi beszédet mond: Ágh Péter országgyűlési képviselő és beiktatják Szombathely új – március 7-én megválasztott –diákpolgármesterét.

Ebben az évben második alkalommal rendezik meg a Szombathely Sajtófotó-kiállítást a Savaria Filmszínházban. A megnyitót délben tartják dr. Puskás Tivadar polgármester beszédével. A képeket egyébként március 31-ig lehet megnézni a mozi aulájában. A nemzeti ünnepet március 16-án este nyolckor a Csík Zenekar lemezbemutató nagykoncertje zárja, a Művelődési és Sportházban.

Papírcsákó és zászló – ez gyermekkorom elmaradhatatlan 'márciustizenötödikés' kelléke volt. Ahogy a kokárdát is minden évben kitűzzük ezen a napon. A szalagcsillag már az 1849/49-es események idején is használatos volt. Franciaországból terjedt el a 18.-19. századi forradalmak idején egész Európában és Amerikában. A magyar kokárdást azonban a franciától eltérően nem kalapra tűzték, hanem a kabát hajtókájára vagy mellrészére a szív felőli oldalon. A heraldika tudományának szabályai szerint a színek mindig belülről kifelé olvasandók: a zászló része kerül a kokárda belsejébe, az alsó része pedig a külső szélére. Ennek megfelelően tehát helyesen kívülre kerül a zöld, belülre a piros. Manapság azonban valamilyen különös berögződés miatt pont fordítva (tehát olaszosan) szokás hajlítani a kokárdát.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére