"A szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak a más pénzéből"

sd • 2020. november 18., szerda •
A Margaret Thatchertől származó idézetet arra vonatkozóan mondta mai sajtótájékoztatóján Illés Károly, hogy kifogyott a város kasszája, jöhet a népnyúzó Nemény-adó.
A szocialistákkal az a baj, hogy mindig kifogynak a más pénzéből

2010: búcsúzó szocialista városvezetés, teljesen üres szombathelyi kassza, plusz mínusz 18 milliárd forintnyi adósság. 

2019: 13 milliárd forintnyi lekötött, és 3 milliárd forint szabad felhasználású pénzeszköz, nulla forint adósság. Ez volt a fideszes városvezetés öröksége, ami a nép akaratából Neményékre szállt. És ez az a pénzállomány, amiből ma már szinte semmi sincs.  

- Amikor átvettük a város vezetését az akkori iparűzési adóbevétel 4 milliárd forint körül volt egy évben. Ha nagy nehézségekkel is, de ilyen feltételek mellett is képes volt a Fidesz-KDNP koalíció Szombathely vezetésére, működtetésére, menedzselésére. Igaz persze, hogy nem üvöltöztük végig a várost azzal, hogy O1G. Mi a város építésével, fejlesztésével voltunk elfoglalva. Felsorolni is nehéz, mi mindent alkottunk Puskás Tivadar vezetésével. Csak néhány példa: megújultak köztereink (Szt. Márton Tér, Berzsenyi Tér), számtalan óvoda, bölcsőde, Neumann iskola, Sportliget, Csónakázó Tó és környéke, elkezdtük az új egészségügyi alapellátó építését, a piac rekonstrukcióját és még sorolhatnám hosszasan - kezdte sajtótájékoztatóját a városi közgyűlés kormánypárti frakciójának vezetője.

Illés Károly hangsúlyozta, alig egy év elteltével beérett Nemény Andrásék pazarló, esztelen ámokfutásának gyümölcse. Rokonaik, haverjaik, politikai csatlósaik számára zsíros, ám teljesen felesleges állásokat hoztak létre, a Városháza és a városi cégek létszámát soha nem látott létszámra duzzasztva.
- Két kézzel szórták a közpénzt. Maszkot vittek abba a Markusovszky Kórházba, amelynek működéséért semmilyen feladatuk, felelősségük nincs, mert annak fenntartója az állam, ahol amúgy hegyekben álltak és állnak a maszkok, valamint egyéb védőfelszerelések garmadája. De ők szerettek volna a nagy megmentők képében tetszelegni. Mostanában már csak arra futja, hogy rémhíreket terjesszen Nemény András a kórházról. Még szerencse, hogy a hazug Neményt hamarabb utolérik, mint a sánta kutyát. Mindenkinek ajánlom figyelmébe dr. Kecskés László mellkassebész főorvos nyilatkozatát, igen tanulságos! - mondta a frakcióvezető.

Illés Károly rávilágított, hogy mára elfogyott a pénz, és Nemény András most meg akarja sarcolni a szombathelyieket. Hogy miért is népnyúzó az adóemelés? Mert a tervezett építményadó-emelés ugyan a cégeket érinti, de kihat az ott dolgozó emberekre, akik ezáltal munkahelyüket veszíthetik el, vagy plussz juttatásaikról kell lemondaniuk, esetleg fizetésük egy részéről.
- Nemény a város nehéz helyzetére hivatkozva - amit felelőtlen, alkalmatlan vezetésével jórészt maga idézett elő - adót emel. Mi más is lehetne ennek neve, mint Nemény-adó? De nem is akárhogy akarja ám kivetni! Bevezeti Szombathelyen a teljesen antidemokratikus, statáriális önkényuralmat. Ennek szándékát jól tükrözi, ahogy a koronavírus járványra hivatkozva kinyilvánította, hogy a jövőben statáriális módon kívánja népnyúzó rendeleteit megalkotni. Szándéka szerint sürgős esetekben mindössze 24 órát akar biztosítani arra, hogy rendeletbe csomagolt népnyúzó szándékát véleményezze az ellenzék. A veszélyhelyzetre hivatkozik. Noh, de hát a megörökölt milliárdokat egy egész év alatt tapsolta el! - hívta fel a figyelmet Illés Károly.

A frakcióvezető szerint Nemény András nem szeretné, hogy demokratikus vita folyjon népnyúzó szándékairól; szeretne gyorsan, csendben fátylat borítani a városvezetés alkalmatlanságára. Illés Károly semmi okot sem lát arra, hogy a rendes kiküldési határidőt az előterjesztései kapcsán ne tartsa be.
- Ragaszkodunk ahhoz, hogy ugyanúgy, mint eddig, legalább 5 nappal korábban megkapjuk az előterjesztéseket még akkor is, ha a veszélyhelyzetben a közgyűlés és a bizottságok hatásköreit a települések polgármesterei gyakorolják - szögezte le hozzátéve: ennek a rendelkezésnek nem csak az a célja, hogy a fertőzésveszélyre tekintettel ne kelljen népes testületeknek ülésezniük, hanem legfőképpen az, hogy ezáltal, mint az éjjeli tolvaj, besurranva alkosson a népet sanyargató, adókat emelő rendeleteket Nemény András, vagy bárki más. A frakcióvezető emlékeztetett: járvány idején sem akadályozza semmi a polgármester javaslatainak a nyilvánosság, a sajtó teljes bevonása melletti megvitatását!

- Ragaszkodunk hozzá, hogy a megszokott határidők megtartásával, tehát 5 nappal a tervezett döntés előtt megkapjuk, megvizsgálhassuk, és véleményünket megfelelő időben kommunikálhassuk Nemény András döntéseiről. A szombathelyieknek joguk van a döntések előtt részletesen megismerni az azok mellett és az azok ellen szóló érveket. Ez csak így demokratikus! Tiltakozunk Nemény András diktatórikus módszerei ellen! Nem engedjük, hogy sunyi módon statáriumot vezessen be, és csorbítsa a szabad vitához való jogunkat! - szögezte le Illés Károly. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére