„A munkásosztály hangja” - szókimondó szájalók

JZS • 2013. február 12., kedd •
Tavaly ősszel, mint a forgószél, úgy söpört végig a Dunántúlon, és egyúttal Szombathelyen is az új trend, amit slam poetrynak hívunk. Sorban szedi „áldozatait”, és mostanra megfertőzött mindenkit, aki kultúra-fogyasztónak vallja magát. Mert van íze, van varázsa, és van igazi mondanivalója. Ez nem stand up, üres locsogással, és önmagáért való poénokkal, ez társadalomkritika a javából. Szerda este 8-tól a 69 Music Pubban tartják a Savaria Slam Poetry évadnyitóját, ennek kapcsán Krausz Dáviddal beszélgettünk, aki a szombathelyi szervezet koordinátora.

Slam Szerda - November

Az Egyesült Államokból indult, mára pedig világméretű mozgalommá nőtte ki magát a slam poetry - mostanra pedig megérkezett hazánkba is. „Mindenki kultúrája” - így foglalja össze a dolog lényegét Dávid. Nem a felső tízezer magasröptű kikapcsolódása, és álságos kultúrsznobizmusa, hanem a szókimondó, nyers, inkább undergroundnak nevezhető társadalomkritika jellemzi. A tengerentúlon a "munkásosztály hangjaként" is szokták emlegetni - meséli Krausz Dávid, a szombathelyi slammerek vezetője.

Mint minden slam esten, úgy ezúttal is zenei alappal támasztják majd alá a szöveget. De mivel teljesen kötetlen műfajról van szó, ezért a slammerek maguk dönthetik el, hogy igényt tartanak-e rá. A szombathelyi estek alkalmával most már rendszeresen Paukovits Gergely gitározik, Horváth Dániel hegedül, Gazdag János pedig kahun dobon adja az ütemet a háttérben. Már maga az improvizatív muzsika teremt egy remek hangulatot, és garantálja a minőségi szórakozást, és szórakoztatást.

A zenei aláfestés elengedhetetlen

- Egy egy ilyen est alkalmával egy konkrét témára dolgoznak ki variációkat, és szövegeket a slammerek – folytatja Dávid. Február 13-án, szerdán a Savaria Slam Poetry évadnyitóján az oktatás lesz a téma a 69 Music Pubban. Ezt a 4 tagból álló zsűri pontozza majd, melyből két fő szakmai alapon – Kovács Ági, és Merklin Ferenc -, valamint ketten a közönség soraiból lesznek kiválasztva. Ez minden „slam-verseny” alkalmával így van. Ők döntenek a verselők sorsáról, és így a végeredményről is.

Mindazok, akik a megadott témán túl is szeretnének mikrofon mögé lépni, azok számára az „open mic” teremt lehetőséget. Itt szabadon „garázdálkodhat” mindenki, reagálhatnak az előttük szólókra, és beszállhatnak az úgynevezett „tíz-szavazásba” is. Ilyenkor a közönség által „bedobott” 10 szót kell versbe foglalni.

Szerda este olyan meglepetés produkciók is debütálnak majd, melyek az országos team slam bajnokságra készültek. Ezek megkomponált, performansz jellegű előadások lesznek – avat be a kulisszatitkokba Krausz Dávid.

Slam Szerda - November (Krausz Dávid hölgykoszorúban)

Jelenleg a legtöbb program egyébként Budapesten szerveződik, de a pécsiek mellett most már a szombathelyi fiatalok is igazán aktívak kezdenek lenni, és egyre többen próbálják ki magukat ebben a rendkívül szabad, és szókimondó műfajban. - Egyelőre inkább srácok vannak a csapatban, de minden erőmmel azon vagyok, hogy csatlakozzanak hozzánk lányok is – teszi hozzá Dávid.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére