A kultúra fekete napja Szombathelyen

• 2021. január 22., péntek •
Ötvenegy év után távoznia kell a Savaria Táncsport Egyesületnek a sportházból. A megdöbbenés csendje után egyre több információ szivárog ki a szombathelyi kulturális intézményrendszer átszervezésének részleteiről - írja a vaol.hu.
A kultúra fekete napja Szombathelyen

Bombaként robbant a hír a magyar kultúra napjának előestéjén: jogutód nélkül megszüntetné az Agora Szombathelyi Kulturális Központot a baloldali városvezetés. A január 21-én közzétett polgármesteri előterjesztésből az olvasható ki, hogy az önkormányzat az Agora és a médiaközpont összevonását tervezi. Papíron egyszerűen „csak” átkerülnek a közművelődési feladatok egy másik gazdasági társasághoz. Másik kérdés: tényleg „csak” ennyit jelentene a megyeszékhely életében az Agora Szombathelyi Kulturális Központ? A tervek alapján a városvezetés számára igen. Dr. Nemény András előterjesztésének első „áldozatait” már lehet látni. A magyar kultúra napján a tánc fővárosában a táncsport egyesületek utcára kerültek.

Értesüléseinket Horváth Dávid, a Savaria Táncsport Egyesület elnöke erősítette meg. Úgy nyilatkozott: Nemrég vette át azt a hivatalos levelet, amiben az Agora felbontotta az egyesülettel az iroda- és raktárhelyiségekre vonatkozó bérleti szerződést. Most keresik a lehetőséget, hova pakolhatnának át. Február végéig kell elhagyniuk a sportházat.

Megtudtuk, a kellékek mellett a formációs ruhák tárolásához húsz négyzetméteres helyiségre lenne szükségük, emellett pedig még egy irodára. Ötvenegy év után(!) kell távoznia a nagy múltú civil szervezetnek.

Közismert, az elmúlt évtizedekben Savaria, a táncsport, valamint az egykori kultúrpalota neve teljesen összeforrt. Nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is jegyzik. Talán nem túlzás azt mondani: itt egy korszak véget ér.

Horváth Dávid azonban nem kesereg, inkább a megoldást keresi. Ugyanezt fogalmazta meg Faludiné Lovas Henriette, a Lorigo Táncsport Egyesület művészeti vezetője is. – Bár még nem találtunk új irodát, bízom abban, hogy ezt a helyzetet is megoldjuk, mint annyi mindent az elmúlt években – mondta. Megtudtuk még, több, mint 15 évet töltöttek a sportházban, sajnálják, ugyanakkor megértik az Agora lépését.

Horváth Soma, kultúráért felelős alpolgármester a magyar kultúra napján közleményben próbálta jobb színben bemutatni a városvezetés terveit. Azt írta: „Az elmúlt 30 évben Szombathely kulturális intézményrendszere folyamatosan változott. A 2021. január 21-én megjelent intézményi átszervezéseket tartalmazó polgármesteri előterjesztési javaslat azt a célt szolgálja, hogy egy szélesebb portfólióval rendelkező kulturális centrum jöjjön létre.” Hozzátette azt is: „A kormányzati elvonások, a koronavírus-járvány és az ezek okozta gazdasági nehézségek miatt elengedhetetlen az intézményi racionalizálás a városban.” Kitért arra is, hogy Szegeden, Tatabányán és Salgótarjánban is egy intézményen belül működének a közművelődési feladatokat ellátó szervezetek a helyi médiaközpontokkal. Az alpolgármester közleményéből az már nem derült ki, hogy ezekben a városokban is egykori LMP-s politikusok irányítják-e a kulturális központot, vagy e téren (is) másnak tekinthető a szombathelyi helyzet.

Emlékezetes, hogy 2014-ben az LMP helyi tagjai – köztük Németh Ákos jelenlegi tanácsnok – díjat alapítottak. Az autók kalaptartójáról jól ismert bólogató kutyát elsőként Koczka Tibornak, a médiaközpont akkori ügyvezetőjének adták (volna) át az önkormányzati sajtó függetlenségének leépítéséért. Kérdés, hogy Horváth Zoltán párttársai ma is képviselik-e akkori álláspontjukat, és az átszervezés miatt nem érzik-e veszélyben a helyi televízió és önkormányzati hetilap pártatlanságát, hiszen az ott folyó munkát az LMP egykori közgyűlési tagja irányíthatja majd ügyvezetőként.

A Fidesz szombathelyi szervezete tegnap közleményben tiltakozott az Agora megszüntetése ellen. Ebben úgy fogalmaztak: „Nemény András polgármester és ‘nagyszerű csapata’ – ki tudja mitől megihletve – éppen Kölcsey Ferenc nemzeti imájának születésnapját tartotta a legalkalmasabbnak arra, hogy a városunk legfontosabb kulturális intézményét – a Médiaközpontba való beolvasztásra való hamis hivatkozás örve alatt – gyakorlatilag megszüntesse. A 2007 óta számos kulturális-közművelődési funkciót ellátó intézmény (amelynek részei: a Művelődési és Sportház, a Savaria filmszínház, a KRESZ-park, a Felsőcsatári Gyermeküdülő, az Oladi Művelődési Központ, valamint a Nyitra Utcai ÁMK) tehát a teljesen más funkciókat ellátó médiaközponthoz kerül.” Azt is írták: A Fidesz szombathelyi szervezete megdöbbenve figyeli a történéseket, egyúttal határozottan tiltakozik az ellen, hogy ilyen nagy horderejű – sok remek szakember egzisztenciáját is súlyosan érintő – döntés előtt nemcsak, hogy nem kérték ki a véleményét, hanem még csak tájékoztatást sem kapott.„


Forrás: vaol.hu

 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére