A kötelező kvóta kikerült az EU migrációs csomagjából

• 2020. szeptember 23., szerda •
A menedékre nem jogosult emberek visszatoloncolása viszont hangsúlyos részt kap.
A kötelező kvóta kikerült az EU migrációs csomagjából

Közzétette az új migrációs javaslatcsomagját az Európai Bizottság – közölte az Euronews. A magyar kormány sikerként értékelheti, hogy kikerült a menekültek kötelező szétosztását tartalmazó kvótarendszer, viszont minden tagállamnak szolidaritást kell mutatnia. Ezt a migránsok deportálásában való részvétellel is meg lehet valósítani. Több hónapos munka után közzétette az Európai Bizottság a menekültügyi és a migrációs politika reformjáról szóló javaslatait. Erre azért volt szükség, mert az eddigi rendszer és a testület eddigi javaslatai lényegében működésképtelenek voltak.

A hatékonyság javítása

Az új javaslat első pillére a menekültügyi eljárások hatékonyságának javítása. Az elbírálás felgyorsításával ugyanis tehermentesíteni lehet az elsődleges befogadó országokat. Itt új elem, hogy az unió határain kívül megkezdődne a menedékkérők átvilágítása, a személyazonosságuk ellenőrzése. Ezután egy gyors eljárás keretében szűrnék ki azokat, akik jogosultak lehetnének a menedékjogra.

Igazságos felelősségvállalás

A terv második pillére a tagállamok közötti szolidaritás kérdése. Az előző migrációs csomagban ez többnyire a menedékkérők kvóták szerinti kötelező elosztását jelentette volna, ezt azonban Magyarország és Lengyelország nem volt hajlandó végrehajtani. A bizottság ezért egyfajta rugalmas szolidaritást szeretne. A sajtóközlemény szerint ez továbbra is jelentheti a a menekültek befogadását a belépési országból, de a tagállamok választhatják azt is, hogy segítenek a menedékjogra nem jogosultak visszatoloncolásában. Ez hangsúlyozottan önkéntes alapon történik majd.

Együttműködés harmadik országokkal

Az EU fokozná az együttműködést harmadik országokkal. Ez a pillér eddig is működött, Törökország például az EU pénzügyi segítségért cserébe fogta vissza az Európába tartó menekülteket. Itt javítani szeretnék az együttműködést abban is, hogy a nem uniós országok fogadják vissza azokat a polgárokat, akik nem kapnak menekültstátuszt. Az EU ezen kívül erősítené a határőrizeti ügynökségeket. És egy külön programot indítana a tehetséges munkavállalók számára az unióban való legális munkavállalásért – írja az Euronews.

Forrás: mandiner.hu
Fotó: MTI/EPA/ANSA/Alessandro Di Meo

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére