Kistérségek helyett járások

bz • 2012. január 12., csütörtök •
Dr. Huszár Lilla lett a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ vezetője. Visszaállítják hazánk évszázados közigazgatási rendszerét – jövőre újra járások lesznek kistérségek helyett. Harangozó Bertalan vas megyei kormánymegbízott sajtótájékoztatójáról jelentjük.
Kistérségek helyett járások

Dr. Huszár Lillát nevezte ki a Vas Megyei Intézményfenntartó Központ vezetőjévé Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. A január elsejei hatállyal felállt szervezet felügyeli ezentúl a megyétől átvett intézmények működését és kezeli a vagyontárgyakat. A központ fenntartásában működnek az oktatási, kulturális, szociális, gyermekvédelmi intézmények, összesen 25 költségvetési szerv – tájékoztatta lapunkat Harangozó Bertalan, vas megyei kormánymegbízott.

Az intézmények átadása zökkenőmentesen zajlott. A folyamat részeként Szombathelyhez került a Bábszínház (korábban megyei-városi közös fenntartású) valamint a Savaria Szimfonikus Zenekar. Utóbbi az év végéig a Vas megyei közgyűlésnél marad. Később valószínűleg megállapodás születik arról, hogy a várossal közösen tartsák fenn a zenekart, vagy teljes egészében átveszi Szombathely.

Jövő januártól újra járásrendszerben kell gondolkodni.  Vas megyében hét ilyen, a megyei és a települési szint között működő közigazgatási szintet hoznak létre, a korábbi kistérségek helyett.  A székhelyek Celldömölk, Kőszeg, Szombathely, Sárvár, Vasvár, Körmend, Szentgotthárd lesznek. Harangozó szerint a döntéskor figyelembe vették történelmi, területfejlesztési és vidékfejlesztési szempontokat. A megyei kormánymegbízott hangsúlyozta, a fenti városokban már kiépült a területi közigazgatási rendszer.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére