A biztonságos közlekedés elengedhetetlen eleme az ablaktörlő lapát

Szponzorált tartalom (x) • 2020. november 21., szombat •
Talán bele sem gondoltál még, de a biztonságos autóvezetés nagyon fontos eleme az ablaktörlő lapát és annak hibátlan működése. Nyugi, ebbe nem csak te, de nagyon sokan nem gondolnak bele. Miért? Egyszerűen azért, mert az autó egy olyan jelentéktelennek tűnő részéről beszélünk, ami nincs mindig szem előtt.
A biztonságos közlekedés elengedhetetlen eleme az ablaktörlő lapát

És pont ez a lényeg: nincs mindig szem előtt. De, amikor szem elé kerül, akkor hibátlanul kell működnie, mert ez fogja biztosítani számodra, hogy kiláss az autóból. Ugye kezded már kapizsgálni? Ha az ablaktörlő lapát nincs megfelelően használva, vagy nincs időben cserélve, az sok bosszúságot okozhat. Ráadásul komolyan veszélyeztetheti az autó utasait, mert ha az autóvezető nem lát ki rendesen, akkor könnyebben érheti őket baleset. Később veszel észre mindent, sőt akár észre sem veszed, és már kész is a baj.

Az ablaktörlő lapátok típusai

Az ablaktörlő lapát elődjét több mint 100 éve, egész pontosan 1903-ban az USA-ban szabadalmaztatták. Azóta sok idő eltelt, és természetesen rengeteget fejlődtek az ablaktörlő lapátok is. Manapság már nagyon jó minőségű, a kilátást maximálisan biztosító ablaktörlő lapátok kaphatóak a piacon.

1998-ban volt legutóbb egy nagy újítás, ami a flat típus megjelenését jelentette. Az addigi hagyományos lapátokat, melyeknek több nyomási pontja volt, felváltotta egy modern, egyenletesen elosztott nyomással rendelkező, beépített rugós modern flat szerkezet. Ez sokkal jobban a szélvédőre szorítja a lapátot, egyenletesen oszlatja el a nyomást, így minden érintkezési ponton azonos erő hat.

Ha neked még nem ilyen flat típusú lapát van az autódon, javaslom a cserét mielőbb. A legjobb ablaktörlő lapátokat megtalálhatod az Evo Autó KFT alkatrész webshopjában, egyszerűen válassz autómárkát és típust, és rendeld meg, amire szükséged van.

Ezért kopnak el az ablaktörlő lapátjaid

Az ablaktörlő lapátok alapvetően sokáig bírják, ha nem lennének külső behatások, amik folyamatosan érik. Egyes tanulmányok szerint kb. 9-12 havonta érdemes cserélni a lapátokat, de ez nem szabály, sokat javíthatunk az élettartamán egy kis odafigyeléssel. Nézzük, mik okozhatják az ablaktörlő lapátunk élettartam-csökkenését!

Ha homok kerül a gépezetbe, akkor azok megragadhatnak a lapát alatt, sérülhet a gumi. így egy idő után “csíkozhat”, nem töröl majd rendesen, ahol sérült a gumi. Ennél sokkal durvább, ha véletlenül szárazon kezdjük el törölni a szélvédőt. Ez egyszerűen tilos! Akár az egész gumiprofil is leszakadhat így.

A lapát gumija folyamatosan kapja az UV-sugárzást, és nyáron a magas hőmérséklet sincs rá jó hatással. Egy idő után egyszerűen “megeszi” az időjárás a gumit, és jöhet a csere, nincs mit tenni. Ugyanígy nincs jó hatással a téli hideg sem a lapát gumijára. Annyit azért mindenképp segítsünk rajta télen, hogy indulás előtt alaposan letakarítjuk. Megéri.

Foglalkozz vele

Törődj vele és ne ezen spórolj! Nem nagy tétel. Ha csereérett, akkor cseréld le!

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére