A Berzsenyi Könyvtár is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

• 2020. november 20., péntek •
Az idei évben a láthatatlan hulladékok kerülnek fókuszba.
A Berzsenyi Könyvtár is csatlakozott az Európai Hulladékcsökkentési Héthez

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Építésgazdaságért, Infrastrukturális Környezetért és Fenntarthatóságért Felelős Államtitkársága a Kultúráért Felelős Államtitkársággal közösen felhívást tett közzé, melyben a kulturális intézmények segítségét kérték az Európai Hulladékcsökkentési Hét céljainak támogatásában. Az összefogáshoz bárki csatlakozhat, aki tevékenyen részt szeretne venni a hulladék csökkentésével, újrahasznosításával kapcsolatos tudatosság növelésében, a környezettudatosságra nevelésben, a pazarlás mellőzésében.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét missziója, hogy megszólítsa az embereket és felhívja a figyelmet a hulladékcsökkentés jelentőségére. Azonban nem csak ezen az egy héten, de hosszútávon is. A kezdeményezéssel ösztönözni kívánja a lakosságot, hogy az élhetőbb, tisztább környezet és a környezetkímélőbb életmód érdekében tudatosan figyeljenek mindennapi fogyasztási szokásaikra.

A Héthez csatlakozók saját, helyi lehetőségeiket, körülményeiket felmérve valósítják meg és teszik közkinccsé ötleteiket, annak érdekében, hogy azokat mások is megismerjék és példaként szolgálhassanak.

A Berzsenyi Dániel Könyvtár programjai:

Ne dobd el, hasznos!
Virtuális kiállítás a recycling jegyében. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozat minden hétköznapján (2020. november 23-27.) egy-egy „újrahasznos” ötlettel jelentkeznek a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársai az intézmény Facebook oldalán. A környezettudatosságra érzékeny olvasóiknak lépésről lépésre, fázisfotók segítségével mutatják be, hogyan lesz a kidobásra ítélt hulladékból egy – mindenki által könnyen elkészíthető – újra hasznos tárgy. Az újjászületett tárgyakat kiállítják a könyvtár főbejárata mellett, amely így az utcáról is megtekinthető lesz.

Könyvdoktor
A Berzsenyi Dániel Könyvtár a környezettudatosság jegyében könyvmentő programot hirdet az Európai Hulladékcsökkentési Hét programsorozat idejére. 2020. november 23-27. között várják azon – érvényes olvasójeggyel rendelkező – olvasóik jelentkezését, akiknek javításra szoruló könyvei (max. 3db/fő) vannak. A sérült dokumentumok megmentése – előzetes konzultációt követően – az intézmény kötészeti műhelyében, szakképzett „könyvdoktor” segítségével történik.

Komfortzónán kívül-belül
Látványos kísérlettel szeretnék felhívni a figyelmet arra a tényre, hogy a számunkra „láthatatlan hulladék” nagyon is látható. 10 önkéntes vállalkozott arra, hogy 5 napon keresztül átadja nekünk napi vásárlása – egyéb anyaggal helyettesíthető, mégis saját döntés alapján választott – nejlon csomagolását (táska, zacskó, szemeteszsák…). Az átlagosan csupán 20-30 percig szolgálatban lévő, valójában nélkülözhető környezetidegen anyagokat a könyvtár területén, jól látható helyen állítják ki. A program ideje alatt (2020. november 23-27.) napi szinten adnak jelentést a Berzsenyi Dániel Könyvtár Facebook oldalán „nejlongyűjteményük” gyarapodásáról.

 
fotó: hbkik.hu

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére