800 milliót kapott Szombathely, már dolgozik a polgármester

Frisss • 2012. december 21., péntek •
Visszatért betegsége után dr. Puskás Tivadar polgármester, s sajtótájékoztatót tartott ma délután a városházán Hende Csaba honvédelmi miniszterrel karöltve. Több örömhírt is megosztottak a média képviselőivel: 800 milliót kap a város a kormánytól.

 

Nem állíthatjuk, hogy Puskás Tivadar polgármesteren, ne látszana, hogy bizony egy komoly betegségen van túl. Mint arról már korábban beszámoltunk a városatya nemrég szívrohamot kapott. Ma azonban  Hende Csaba országgyűlési képviselővel több örömhírt is közöltek.

A város 800 millió forintnyi segítséget kap a kormánytól. Mint azt Hende Csaba elmondta a kormány ezzel is el kívánta ismerni a szombathelyi városvezetés rendkívüli teljesítményét, amelyet az adósságállomány csökkentéséért tett. Szombathely ugyanebben a körben nem részesedhetett az önhibáján kívül nehéz helyzetbe került önkormányzatok támogatására szolgáló (önhiki) keretből, de a kormány a legutóbbi ülésén úgy határozott, más forrásból a kért 750 millió forint helyett 800 millió forintot juttat a városnak költségvetési egyensúlya megőrzéséhez.

Hende Csaba kiemelte: nem a jelenlegi városvezetés tehet arról, hogy Szombathely adósságállománya 2002-2010 között megtízszereződött.

Puskás Tivadar pedig hozzátette: egy év alatt a város adósságszolgálatát 3 milliárd forinttal sikerült csökkenteni, ami példaértékű, hiszen az elmúlt 10 évben nem történ ilyen.

A másik nagy bejelentés, amelyről már korábban beszámoltunk, hogy a kormány a legutóbbi ülésén határozatot fogadott el a Nyugat-Pannon Járműipari és Mechatronikai Központ kiemelt státuszáról, amely a Zalaegerszeg-Szombathely-Szentgotthárd tengely mentén jön létre, és amelytől azt remélik, hogy 25 ezer munkahelyet teremt és 1 milliárd eurónyi beruházást vonz majd a régióba.

Hende Csaba szólt arról is, hogy - szintén a kormány döntése alapján - térítésmentesen kerülhetnek a szombathelyi önkormányzat tulajdonába azok a volt MÁV-ingatlanok, amelyen például a Haladás sportcentrum is található.

Puskás Tivadar polgármester a sajtótájékoztatón összegezte az elmúlt év eredményeit is. A helyi gazdaság számára meghatározó eseményként említette, hogy a kuplungtárcsákat gyártó L.U.K 20 ezer négyzetméteres üzemcsarnokkal bővítette gyárát, a Falco Forgácslapgyártó Zrt. pedig 4,5 milliárd forint értékű beruházást hajtott végre. Az ez évi sikerek közé sorolta a Csaba utcai felüljáró átadását, valamint azt is, hogy a "Szombathely a segítés városa" elnevezésű program jegyében 10 ezer embert képeztek ki az újraélesztés alapvető fogásaira.

Hende Csaba és Puskás Tivadar így kívántak a város polgárainak Boldog Karácsonyt és Újévet. 

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére