355 milliós állami támogatást kap a szombathelyi színház

há • 2021. február 23., kedd •
Döntött a kormány: 2021-ben 355 millió forinttal járul hozzá a szombathelyi Weöres Sándor Színház költségvetéséhez. A pénz biztos forrás az ínséges időkben, hiszen most még jegybevételei sincsenek az intézménynek.
355 milliós állami támogatást kap a szombathelyi színház

Egy évvel ezelőtt szavazott a parlament arról a törvénymódosításról, amelynek értelmében több önkormányzati fenntartású, vidéki színház működtetésébe kapcsolódott be az állam. Ilyen a Weöres Sándor Színház is, amely erre az évre, tehát 2021-re mintegy 355 millió forintot kap a szaktárcától – adta hírül Facebook-oldalán dr. Hende Csaba. Hogy a szombathelyi önkormányzat mekkora összeget szán a színháznak, a napokban, a költségvetés vitája után derülhet ki.

Az országgyűlési képviselő a Frisss.hu-nak elmondta, hogy a megállapodásban vállalt összeget a városnak is, és az államnak is bele kell tennie a közös kalapba. – A törvény alapján dönthetnek úgy az önkormányzatok, hogy maguk tartják fenn a színházakat, van rá példa a fővárosban is. Ugyanakkor olyan is van, hogy a művészeti intézményt az állam kizárólagosan tartja fenn, ilyen a Magyar Állami Operaház vagy a Nemzeti Színház. A Weöres Sándor Színház esetében tavaly megszületett a megállapodás arról, hogy a színházat közösen finanszírozza Szombathely önkormányzata és az Emberi Erőforrások Minisztériuma, és közösen is irányítja azt. Ez azonban nem terjed ki művészeti kérdésekre, de például a színházigazgató kinevezésére igen – fogalmazott dr. Hende Csaba. Hozzátette, a pályázatokat a közös bizottság értékeli, és a kinevezésre javaslatot tesz. De ami még fontosabb: közösen is vállalják a fenntartási költségeket. – Ez a közös fenntartási forma könnyebbség a városnak, és jó a közönségnek is. Különösen jól jön most, amikor a pandémia miatt még a jegybevételekre sem számíthatnak az intézmények – jegyezte meg a képviselő.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére