200 embert károsítottak meg az internetes csalók

• 2021. január 22., péntek •
Az elkövetők 2019 júniusa és 2020 májusa között 206 gyanútlan vásárlónak okoztak összesen 20,8 millió forintot meghaladó kárt.
200 embert károsítottak meg az internetes csalók

A terv kiötlője megállapodott két bűntársával, hogy mindketten saját nevükön bankszámlákat nyitnak, amelyre a beérkező - a bűncselekmények elkövetéséből származó - összegeket felveszik és azt neki vagy az általa küldött személyeknek átadják, amiért a számlára érkezett pénz mintegy 10 százalékát megtarthatják.

A számlák megnyitását követően a számlaszámokat a két bűnsegéd az elkövető tudomására hozta, aki ismeretlen személyek közreműködésével több internetes portálon adott fel hirdetéseket, melyekben kedvező áron eladásra kínált különböző használt árucikkeket, többek között autót, mobilházat, kerti traktort, medencét, műszaki cikkeket, elektromos kézi szerszámokat.

A csalók a hirdetésre jelentkező sértettekkel telefonon keresztül megállapodtak, hogy miután a megvásárolni kívánt termék vételárát, illetve előlegét a megadott számlára utalják, a jóváírást követően a megrendelt árut megküldik. A vádlott a sértetteket becsapta, az általuk megrendelt és kifizetett vagy megelőlegezett ingóságokat nem küldte meg nekik, hanem az utalások után elérhetetlenné vált.

A sértettek által a bankszámlákra befizetett összegeket az elkövető bűntársai felvették és az előzetes megállapodás szerinti személyeknek átadták. A csalónak már a hirdetés feladásakor sem állt szándékában az árucikkeket megküldeni, a hirdetéseket csak azért tette közzé, hogy pénzhez jusson.

A Szombathelyi Járási Ügyészség a más ügyben szabadságvesztését töltő, többszörös visszaeső csalóval szemben fegyházbüntetés, két bűnsegédével szemben pedig börtönbüntetés kiszabását indítványozta.


Forrás: Vas Megyei Főügyészség

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére