Közgyűlés: Jordán Tamás maradhat

bz, jzs • 2012. május 31., csütörtök •
Élőben közvetítettük a szombathelyi közgyűlés májusi ülését.

Friss:

(MTI) - Jordán Tamást támogatta Szombathely önkormányzatának közgyűlése, a direktor újabb öt esztendőre kap ügyvezetői megbízást az intézmény élére - közölte az MTI érdeklődésére a közgyűlés csütörtöki ülése után Lazáry Viktor (Fidesz), Szombathely kultúráért is felelős alpolgármestere.

Hangsúlyozta: a testület elsöprő többséggel szavazott bizalmat a Kossuth-díjas színművésznek, akinek igazgatói pályázatát a három jelentkező közül már az illetékes szakmai bizottság is a legjobbnak találta és támogatta.
A szombathelyi színház megalapításáról 2007 szeptemberében döntött az előző közgyűlés, társulatának megszervezésével és irányításával pedig Jordán Tamást bízták meg, aki a Nemzeti Színház igazgatói székét cserélte fel a szombathelyivel.
A szombathelyiek eredetileg egy új kőszínházat szerettek volna, ennek terveire ötletpályázatot is kiírtak, de végül a 1,8 milliárd forintos állami támogatással a helyőrségi művelődési otthon épületét újították fel, építették át teljesen.
Jordán Tamás a kisebb, de mégis nagy lehetőségeket hordozó épületről csak mint a "csodák palotájáról" nyilatkozott; a színházat tavaly a Magyar Kultúra Napján adták át, elsőként Madách Imre: az ember tragédiáját mutatták be.


TEGNAP ÍRTUK

18:17 Vége a nyilvános ülésnek. A közgyűlés a folytatásban a nyilvánosság kizárásával dönt a színházigazgatói pályázatról. A tárgyalás eredményéről holnap reggel beszámolunk. Köszöjnük figyelmüket!

18:12 A közgyűlés egyhangúlag jóváhagyta a Vasivíz-zel kötendő szerződést, az öveges programban való részvételt, és az LUK Savaria területbővítési elképzeléseit.

18:10 A Közgyűlés döntött, hogy lemond az elővásárlási jogáról, továbbléphetünk a következő napirendi pontra.

18:08 Szakály Gábor pontot tesz a dolog végére: nincs pénze rá az önkormányzatnak, így nincs miről beszélni.

18:04 Dr. Czeglédy Csaba mutyit szimatol, és jelzi, tartózodni fog az MSZP-frakció a szavazásnál.

18:03 - Nem tartozik ránk, hogy mennyiért veszik bérbe az üzlethelyiséget - szólal fel Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária. Ez egy adottság, ami az elővásárlási joggal jár.

17:54 Még mindig azon tanakodnak, vajon megéri-e megvenni az ingatlant. Tippeket hallhatunk, hogy a képviselők mennyire taksálják az első körben 64 milliósra becsült ingatlnat.

17:34 Megvegyük, vagy ne vegyük - ez a kérdés. A Fő tér 32. földszinti üzlethelyiségének elővásárlási jogáról beszélgetnek. Németh Kálmán, Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária, és Dr. Puskás Tivadar is ráfizetősnek ítélné az ingatlan megvásárlását. 64 millió forintba kerülne úgy, hogy a jelenlegi bérlő még 5 évig biztosan havi száezerért veheti ki, ami jelentős ráfizetés lenne. Dr. Czeglédy Csaba a SZOVA állásfoglalását várja, hiszen ők értenek a befektetésekhez.


A Fő tér 32. szám alatti ingatlan. Forrás: www.indafoto.hu

17:24 Nem fognak fát kivágni a Sportligetben, de az üzemeltető céggel kötött szerződést meghosszabbítják.

17:18 Olyan gyorsan robogtunk át a napirendi pontokon, hogy most már a 22.  van terítéken. Lehet, hogy elfáradtak a képviselők a nagy iramban, vagy a front van rájuk rossz hatással, nem tudom, de kicsit lelassultak, és elcsendesetek a képviselők a teremben.

17:11 Az önkormányzati tulajdonú vagyontárgyak, és ingatlanok értékesítése a téma. Vita nincs, elfogadják. Talán azért ilyen nagy a nyugalom, mert Dr. Czeglédy Csaba egy órája Neményi Andrással beszélget. Reméljük, hogy ez nem azt fogja jelenteni, hogy mikor visszaül, ismét a 2. napirendi ponthoz kíván hozzászólni, mint ahogy azt a szünet utáni késésekor tette.

17:00 Füzesi ügyében nagy az egyetértés, de kérdés, hogy jogilag kivitelezhető-e. A következő napokban tisztázódik majd, mit lehet tenni. A Közgyűlés az érintett önkormányzati cégek vezetőinek közreműködésére számít, amit határozatba is foglaltak. A júniusi Közgyűlésen beszámolnak róla, hogy mire jutottak.

16:58 A Jobbik jelezte, hogy néhányan jogszabályellenesen több tisztség után részesülnek javadalmazásban. Marton Zolt alpolgármester beszámolt róla, hogy valóban így van, a vizsgálat sikerrel járt. Füzesi Zoltán jobbikos delegált, valóban két helyről is ilyen juttatást. Pártszíntől függetlenül többen javasolják, hogy az illetéktelenül felvett összeget fizesse vissza Füzesi.

16:52 A 11-es Huszár úti laktanyát jelzálog keretbe vonják, hogy ezzel képezzenek biztonsági tartalékot szükség esetére. Molnár Miklós alpolgármester szavazás előtt hozzáteszi, hogy ez csak vésztaralék, nem tervezik a felhasználását. Egyhangú döntés születik ismét.

16:47 Olyan ütemben dolgozik a Közgyűlés, mintha a Halálos iramban 5.-öt forgatnánk. Percenként szavaznak, de megnyugtató, hogy egyhangú döntések születnek sorra - alapvetően jogtechnikai kérdésekről, és az önkormányzat által kötelezően allátandó feladatokról van szó.

16:42 Önkormányzati forrást nem igényel, mégis 1400 gyermek élvezheti majd a Mesebolt Bábszínház előadásait, ha sikerül elnyerniük a „Kulturális intézmények részvétele a tanórán kívüli nevelési feladatok ellátásában” című pályázaton az ehhez szükséges forrást. Hab a tortán az ötéves fenntartás.

A Mesebolt Bábszínház előadása. Forrás: www. babszinter.hu

16:33 A Vadvirág Óvodát kiszervezik a Nyitra Utcai ÁMK-ból. Rettegi Attila úgy véli ez a városrész, és az intézmények számára is jobb megoldás lesz.

16:27 TÁMOP óvoda-fejlesztési projekt volt a soron. Több képviselő kardoskodik a maga körzetében lévő intézmény támogatásárért, most úgy tűnik csak arról döntenek, hogy pályázni fog az önkormányzat.

16:23 Vita nincs, gyors egymás utánban fogadják el a soron következő napirendi pontot is, ez a beszámoló volt az önkormányzat által nyújtott 2011-es szociális ellátásokról.

16:22 Elfogadták a 2012-es drogellenes stratégiát is.

16:20 Javaslat a nevelőszülői hálózat továbbfejlesztésére: népszerűsítenék a pályát, és képzésekben részesítenék a területen dolgozókat. Egyhangú döntéssel elfogadták.

16:13 Eldőlt: pályázni fog Szombathely az Idősbarát Önkormányzati Díjra. Mely önerőt nem igényel, de egymillió forinthoz juthat a város ennek köszönhetően, melyet különböző programokra fordíthat az idősek számára.

16:12 Egyhangúan módosították az önkormányzat által adható kitüntetések szabályzását is.

16:05 Egyhangúlag fogadták el a joghézag kiküszöbölése érdekében a 2.a napirendi pontot, melyben egyes rendelkezéseket hatályon kívül helyeznek. A 2.b napirendi pontot 5 tartózkodással szintén elfogadták. Ezt követően döntöttek arról is, hogy a júniusi közgyűlésen visszatérnek majd a módosító indítványok tárgyalására, és akkor végre eldől mi szűmít "tiltott, kirívóan közösségellenes magatartásnak".

15:59 A vita lezárult, az illetékes osztályvezető összefoglalja a dolgokat, és visszajelez: ha szabadságon van a házfelügyelő és esik a hó, akkor a közterületesek előbb figyelmeztetnek, aztán büntetnek. A kirívó zajszinteket a környezetvédelmi rendelet szabályozza. A szabálysértési eljárás bírságolása talán egységes lesz.

15:40 Áttérünk a 2. napirendi pontra. 2012. évi II. törvény 254.§ (2) bekezdése kimondja, hogy az önkormányzatok 2012. május 31-ig kötelesek hatályon kívül helyezni az önkormányzati rendeletekben meghatározott szabálysértési rendelkezéseket. Ez a közösségellenes magatartások szankcionálásrára és szabályozására vonatkozik, melyet a hónap végéig az önkormányzatoknak rendezniük kell. A kirívóan közösségellenes magatartás körébe tartozik például a hólapátolás, az állattartás, a késő esti zajongás is. Jó hír, hogy kifejezetten jó hangulatban tárgyalják a módosítást, több közbeszúrt poén hangzik el.

15:33 Folytatódik a Közgyűlés. Dr. Puskás Tivadar felolvassa azt a levelet, melyben Koltay Gábor visszavonta pályázatát. Az ügyrészletiről már 10:27-kor beszámoltunk.

15:25 A szünet elvileg most érne véget, de még csak négyen tértek vissza a tanácsterembe.

13:42 Szünet kezdődik, a 15:25-kor folytatjuk. Jó étvágyat kívánunk!

13:30 A költségvetés módosításáról szóló előterjesztést – módosításokkal – elfogadta a közgyűlés.

13:22 Hosszú és kalandos szavazási procedúra után eljutottunk oda, hogy a költségvetés módosításának végszavazása előtt kiderül, hiány keletkezhet a költségvetésben. A módosító javaslatokban megfogalmazott kiadási tételek közül van olyan, amelynek nincs fedezete. Hamar kiderül, hogy dr. Prugberger Emil képviselő javaslata szerint 15 millió forintot kell adni a Falco-nak, mert a HaladásVSE is ennyit kap. Azt azonban nem tudják a képviselők, hogy miből adnának ennyit. A szabályok szerint hiányt nem generálhat a közgyűlés. Most épp a bevétel növelését fontolgatják.

13:04 900 millió forinttal nőtt az iparűzési adó bevétel Szombathelyen 2009 óta – osztja meg a statisztikát Molnár Miklós, alpolgármester. Ezzel az eredménnyel a megyeszékhelyek között a második helyet foglalja el a vasi.

12:50 A hagyományosan Haladás szurkoló dr. Pugberger Emil azt mondja, akkor szavazza meg a Haladásnak javasolt 15 milliós támogatást, ha az ezüst érmes Falco hasonló mértékű összeget kap. Úgy gondolja, félő, hogy a kosarasok szétszélednek, ha a klub nem törleszti feléjük időben az esetlegese tartozásokat. A játékosok, a korábban megkötött megállapodásnak megfelelően a szezon végén megkapják összes járandóságukat – reagál erre Lazáry Viktor, alpolgármester.

12:29 Megdicsérték Molnár Miklóst. A költségvetésért felelős alpolgármester lelkiismeretesen és a város érdekében tevékenykedik – jelentette ki Balassa Péter. A Jobbik képviselője pártja nevében köszöni Molnár munkáját. Ugyanakkor azt mondja, addig nem szavazza meg a HVSE számára a 15 millió forintot, amíg az egyesület ügyvezetője – ahogy fogalmazott – elkaszinózza a város pénzét. Felvetésére Sági József (Fidesz) reagál, aki kéri Balassát, hogy ne vádaskodjon, ilyen kijelentéseivel várja meg az eljárás végét.

12:19 A Markusovszky kórházban dolgozó orvosok továbbképzését támogatná dr. Czeglédy Csaba (MSZP). A képviselő ugyanis úgy értesült, hogy ebben az évben anyagi okok miatt alig tudnak részt venni ilyen eseményeken.

12:06 15 millió forintos anyagi támogatást nyújtana a Haladás VSE részére Szakály Gábor (Fidesz) – javasolja a költségvetés módosításáról szóló napirendi pont tárgyalásakor.

10:58 Takarítják a Városháza előtti szökőkutat. Az egyik szakember háztartási sósavat spriccel a medence falára majd egy nagy kefével súrolja. Egy másik szakember a kavicsokat piszkálja ki a kiömlő nyílásból. A brigádhoz csapódó harmadik ember pedig megállapítja, hogy a kút környezetében meglazult térköveket néhány tízezer forintos beruházással helyre lehetne állítani. A munka indulásához közgyűlési döntés kell – teszi hozzá.

10:43 Galambürülék és varjak – a téma ezúttal Dr. Takátsné Dr. Tenki Mária képviselőasszonytól érkezett. (Aki láthatóan ma is külön gonddal választotta ruháját.) Még a turista szezon beindulása előtt rendbe kell tenni az érintett közterületeket.

IDŐJÁRÁS
Esernyőt tartson magánál, mert a meteorológusok szerint mindenre fel kell készülni a mai napon. A napos időszakok mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható. Időnként zivatarok, dörgés, villámlás is lehet. Ennek ellenére meleg lesz, 25 fok körül alakul a hőmérséklet.

10:27 Frisss Exkluzív! Koltay Gábor visszavonta színházigazgatói pályázatát. A részleteket olvassa el itt.

10:16 Például szolgál a szombathelyi élvonalbeli kosárlabda csapat – jelentette ki Lazáry Viktor. Az alpolgármester szerin úgy kell az életben is küzdeni, ahogy a Falco kosarasai a pályán. A politikus egyben meghívott mindenki holnapra az Aréna Savariába, ahol éremátadót rendeznek. (Mint ismert, a sárga-feketék ezüstérmesek lettek a kosárlabda NB1-ben.)

10:12 Szobor vagy emléktábla méltó lenne Gazdag Erzsi emlékére – indítványozta Horváth Zoltán. Az írónő könyvtárosként dolgozott Szombathelyen, születésének századik születésnapja alkalmából az Antall József téren helyezne el emléktáblát az LMP képviselője.

10:01 Zilált lelki állapotban tiszteletre méltó az az eredmény, amelyet a Haladás labdarúgói elértek ebben a szezonban. Marton Zsolt, ezért megköszöni azoknak a munkáját, akik részt vettek benne. Artner Tamás, vezetőedzőről az alpolgármester külön kiemelte, hogy nagy teljesítmény volt, hogy kihúzta a csapatot a gödörből és stabilizálta a helyzetét.

LAPSZEMLE
Horthy vagy Kádár? – hogy jobb-e bármelyik a Heti Válasz filozofál több oldalon keresztül. Az abortusz tabletta bevezetése mellett nem mehetett el szó nélkül a lap sem. A ma megjelent szám riportere arra jutott, hogy Magyarország még nincs felkészülve a bevezetésére.
Elsorvasztja a kulturális örökségrendszer intézményrendszerét a kormány – állítja cikkében a HVG. A hetilap a hitelkártyák rejtelmei felcím alatt az apró betűs részek veszélyeiről közöl terjedelmes írást.

9:30 Napirend elfogadva.

9:23 Téma most: a napirend megszavazása.

9:18 Lakos Dezső felszólal, ráfigyel minden szem és fül. A Szent Márton úttal kapcsolatban kért szót – mondja. Nem az esztétikai kivitelezésről beszél, pedig az is eléggé problémás. A Kálváriánál elhelyezett emlékmű minden kritikán aluli – fogalmaz. Tiszta rozsda, pedig rozsdamentes acélból készült. Azt kéri a városvezetőktől, hogy ha olyan beruházás indul, amely a lakók hangulatát befolyásolja, jelezzék azt előre például egy táblán, hogy arra az érintettek felkészülhessenek.
A gengszterváltás – ahogy Lakos Dezső szerint a közvélemény nevezi a rendszerváltást –tragédiát okozott a magyaroknak. Milliók kínlódnak – teszi hozzá, ezért magyar holokausztnak lehet nevezni a kilencvenes években elkezdődött folyamatot. Emlékművet állítana tehát a „gengszterváltás” emlékére. Szerinte, például akinek 20 millió forintnál több van a bankszámláján az biztosan a nép megnyomorításával szerezte pénzét.

9:11 2012. március 24-én indult az a bűncselekmény sorozat, amely szombathelyi lakosságában felháborodást keltett – kezdte mondandóját a közgyűlés elején dr. Puskás Tivadar, polgármester – utalva a szatír jelenlétére. A tettest egy hónap alatt elfogta a rendőrség, ezért tiszteletet érdemelnek a munkában részt vevő rendőrök. A közgyűlés ezért díszoklevelet és pénzjutalmad ad az érintetteknek.

TOP

közösség

további frisss

lap tetejére